Tržište

Privredna komora RS: Kupovina domaćeg važnija nego ikad

Privredna komora RS: Kupovina domaćeg važnija nego ikad
Foto: N.N. | Privredna komora RS: Kupovina domaćeg važnija nego ikad

BANJALUKA - Kupovina domaćih proizvoda važnija je nego ikad, poručuju iz Privredne komore RS. Cilj kampanje, koju od danas Komora realizuje u okviru projekta promocije domaće proizvodnje "Naše je bolje", jeste da se dodatno utiče na svijest potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda.

"Kupovinom proizvoda iz Srpske jačamo naša privredna društva, zadržavamo postojeća i otvaramo nova radna mjesta, izdvajamo više novca za penzije, bolnice i škole, što je u vrijeme širenja virusa korona i njegovog uticaja na privredu od izuzetne važnosti", saopšteno je danas iz Privredne komore RS.

Kampanja je počela objavom poziva "Kupujmo domaće!" na 35 bilborda i 10 displeja širom Republike Srpske i trajaće u narednim mjesecima.

Privredna komora Republike Srpske poziva sve potrošače da prilikom kupovine obrate pažnju na ono šta kupuju i daju prednost domaćim proizvodima.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS, rekao je za "Nezavisne novine" da je uvijek važno da kupujemo domaće proizvode, ali je u situaciji kakva je ova to možda i važnije nego ikad.

"Svako može da da svoj doprinos da u ovakvoj situaciji pomogne našim firmama. Ovo je prilika da svaki pojedinac uradi nešto dobro za svoju privredu, a samim tim i za sebe, pošto novac zadržavamo u Srpskoj", poručio je Blagojević.

Istakao je da Srpska ima značajne kapacitete kada je riječ o proizvodnji dijela prehrambene robe poput mlijeka, mesa i mesnih prerađevina, potom vode i voćnih napitaka, ali i proizvoda za higijenu, toaletnog papira i srodnih proizvoda i tako dalje.

"Kada je riječ o kvalitetu, da li smo imali ikad primjer da je sa našeg tržišta povučen domaći proizvod? Ne. Šta to znači? To znači da imamo izuzetno kvalitetne domaće proizvode", rekao je Blagojević.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača RS istakao je da domaći proizvodi moraju biti konkurentni s aspekta cijene jer je ona bitan faktor pri kupovini.

"Ali, s aspekta kvaliteta i svih drugih parametara sigurno je da je kupovina naših proizvoda puno bolja i za potrošače i za proizvođače. Kad kupujemo proizvode koje uvozimo, novac ide vani, investiramo u inostranstvo. Kad kupujemo naše proizvode, novac ostaje ovdje", naveo je Petrović u izjavi za "Nezavisne novine".

I Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske, poručio je penzionerskoj populaciji, ali i cjelokupnom stanovništvu Srpske, da kupuju domaće proizvode. Na taj način će se, ocijenio je, doprinijeti stabilnosti i očuvanju ovdašnje privrede i radnih mjesta.

Istovremeno, u jučerašnjem saopštenju Udruženja voćara Republike Srpske se ističe da je potrebno ograničiti i spriječiti uvoz voća dok se domaće ne proda.

"Zaustavite spekulantsko ponašanje uvozno-izvoznog i reeksportnog lobija, koji te poslove radi s korumpiranim službenicima pojedinih institucija koje izdaju dokumente na riječ, a ne provjeravaju i ne prate hodogram robe, što je nož u leđa većini proizvođača voća", poručili su voćari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije