Tržište

Lenovo i službeno vlasnik Motorole

Lenovo i službeno vlasnik Motorole
Lenovo i službeno vlasnik Motorole

Nakon višemjesečnih priprema Lenovo je konačno postao i službeni vlasnik Motorole, čije je preuzimanje započeo još krajem januara ove godine.

Vrijednost posla je 2,91 milijardi američkih dolara, od čega je dio isplaćen  odmah (660 miliona dolara), dok će ostatak biti plaćen putem dionica kompanije (oko 750 milijona dolara) i akcija u protivrijednosti od 1,5 milijardu dolara u naredne tri godine. Dijelu novca koji je odmah uplaćen treba oduzeti iznos od 228 miliona dolara koje je Google dobio još u januaru kada je "pao" dogovor oko kupnje, odnosno prodaje kompanije, navodi Bug.

Što se tiče patenata Google će očekivano zadržati većinu njih u svom vlasništvu, dok će Motorola u svom vlasništvu zadržati više od 2.000 patenata. Takođe Motorola će dobiti i licencna prava na patente koji ostaju u Googleovom vlasništvu, kao i sve vezano uz brend – Motorola Mobility (Moto X, Moto G, Moto E i DROID smartfone, te Motorolin pametni sat Moto 360).

Što se tiče finansijskog plana, Lenovo se nada kako će u idućih 4 do 6 kvartala kompanija ostvariti pozitivne poslovne rezultate. Kad su radnici u pitanju za sada se ne spominju otkazi, već Lenovo navodi kako će preuzeti Motorolinih 3.500 radnika, od čega je njih 2.800 zaposleno u SAD-u na poslovima vezanim uz dizajniranje uređaja i pružanje korisničke podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije