Tržište

Lira potonula nakon reizbora Erdogana

Lira potonula nakon reizbora Erdogana
Foto: Tanjug/AP | Lira potonula nakon reizbora Erdoana

ANKARA - Reizabrani predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, dobio je čestitke sa raznih strana zbog svoje izvojevane pobede na nedavno održanim izborima, ali ostaje pitanje kako će se to odraziti na ekonomiju zemlje, koja je već zabilježila ultravisoku inflaciju.

Naime, nakon vijesti o pobjedi Erdogana na izborima za predsjednika u Turskoj, nacionalna valuta - turska lira - potonula je na rekordno nizak nivo, prenijeli su svjetski mediji.

"Turska lira je u ponedjeljak skliznula pošto je aktuelni predsjednik Redžep Tajip Erdogan obezbijedio pobjedu na predsjedničkim izborima 2023. godine, produživši svoju vladavinu na treću deceniju na vlasti", napisao je CNBC, prenosi Telegraf.

Valuta se trgovala na 19,97 lira u odnosu na dolar, od ponedjeljka u 4 ujutro po londonskom vremenu, nakon što je ranije tokom sesije skliznula na 20 lira za dolar.

"Imamo prilično pesimističan pogled na tursku liru zbog toga što je Erdogan zadržao funkciju nakon izbora",  rekao je ekonomista za tržišta u razvoju i devizni strateg iz "Wells Fargo", Brendan Mekena za CNBC.

Mekena predviđa da će lira do kraja drugog kvartala 2023. dostići novi rekord od 23 lire u odnosu na dolar, a potom 25 lira već sljedeće godine.

Valuta Turske je, navodi se, izgubila oko 77% svoje vrijednosti u odnosu na dolar u posljednjih pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije