Tržište

MMF pozdravlja odluku G7 o proširenju globalnih rezervi

MMF pozdravlja odluku G7 o proširenju globalnih rezervi
Foto: Ilustracija | MMF pozdravlja odluku G7 o proširenju globalnih rezervi

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) pozdravio je danas podršku lidera G7 za proširenje globalnih rezervi za hitne slučajeve u vrijednosti od 650 milijardi dolara, dodavši da će raditi sa članicama G7 da obezbijedi 100 milijardi najsiromašnijim zemljama.

Direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva izjavila je da će suma od 650 milijardi dolara usmjerenih u Specijalno pravo vučenja (SDR) pomoći da se povećaju globalne rezerve i da se dozvoli zemljama da obezbijede fiskalne mjere da izađu iz pandemije kovid-19, prenio je Rojters.

Ona je rekla da će se narednih mjeseci raditi na tome kako će biti distribuiran novac iz SDR ili iskoristiti budžetske pozajmice kako bi se postigao cilj da se sakupi 100 milijardi dolara za pomoć najranjivijim zemljama kako bi se izborile sa pandemijom kovid-19.

"Ovo je bio ključan samit. Obnovljeni duh međunarodne saradnje bio je vidljiv, G7 je pojačao napore da pomogne svijetu da izađe iz ove krize. Uvjeravam vas da MMF igra svoju ulogu", rekla je direktorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije