Tržište

Mađarska ukida kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica

Mađarska ukida kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica
Foto: Tanjug/AP | Mađarska ukida kontrolu cijena osnovnih životnih namirnica

BUDIMPEŠTA - Mađarska će 1. jula ukinuti obavezno snižavanje cijena osnovnih životnih namirnica u maloprodaji, pošto je Vlada snizila inflaciju, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Vlada premijera Viktora Orbana uvela je ovu mjeru u junu prošle godine, jer se u to vrijeme borila protiv najveće inflacije cijena hrane u EU.

"Zbog potiskivanja inflacije, realne zarade rastu od septembra 2023. godine, odnosno prihodi porodica više vrijede, što doprinosi smanjenju opreznosti, a samim tim i povećanju potrošnje", navodi se u saopštenju.

Inflacija je dostigla vrhunac od 25,7 odsto na godišnjem nivou u januaru 2023. godine. Od tada se vratila u ciljni raspon centralne banke od dva do četiri odsto.

Prema šemi obaveznog smanjenja cijena, trgovci u maloprodaji sa godišnjim prometom većim od milijardu forinti (2,72 miliona dolara) morali su da ponude sedmične popuste na 20 prehrambenih artikala uključujući živinsko meso, mlijeko, sir i hljeb od najmanje 15 odsto u poređenju sa najnižom ponuđenom cijenom u prethodnih 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije