Tržište

Majkrosoft dostigao tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara

Majkrosoft dostigao tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara
Foto: Pixabay/Ilustracija | Majkrosoft dostigao tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara
Tanjug

Kompanija Majkrosoft je zvanično ušla u najelitniji klub korporacija čija tržišna vrijednost prelazi 2.000 milijardi dolara.

Ovaj tehnološki gigant je, poslije Epla, tek druga američka kompanija kojom se na berzi, i koja je dostigla tu vrijednost, izvještava CNN.

Saudijski naftaš Aramko, koji je debitovao na berzi 2019. godine, takođe je ranije premašio ovu granicu, ali je juče njegova tržišna kapitalizacija iznosila 1,88 biliona dolara.

Majkrosoft je dostigao tržišnu vrijednost od preko dva biliona dolara tokom jučerašnjeg trgovanja na Vol stritu, a trgovački dan je zaključio s iznosom od samo 300 miliona dolara izpod tog nivoa. Cijena njegove akcije je porasla u utorak za 1,1 procenat, na 265,51 dolar.

Kompanija je novu rekordnu tržišnu kapitalizaciju od dva biliona dolara ostvarila poslije više od dvije godine nakon što je njena tržišna vrijednost prvi put prešla granicu od 1.000 milijardi dolara.

Ovakvom usponu je doprinio i kovid-19, jer su ljudi tokom pandemije provodili mnogo više vremena radeći ili zabavljajući se na kompjuterima, što je podiglo potražnju za Majkrosoftovim računarima, sistemima za igrice i platformom za računarstvo u oblaku.

Akcije Majkrosofta su porasle za 64 procenta od marta 2020. godine, kada su mjere ograničenja počele da stupaju na snagu u Sjedinjenim Državama, navodi CNN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije