Tržište

Maljčić: Totalni zastoj u potražnji svinjskog pečenja

Maljčić: Totalni zastoj u potražnji svinjskog pečenja
Foto: N.N. | Maljčić: Totalni zastoj u potražnji svinjskog pečenja

BANJALUKA - Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja Republike Srpske Mišo Maljčić smatra pozitivnom odluku kojom je BiH danas odobren izvoz svinjetine u Sjevernu Makedoniju, ističući da ona predstavlja rasterećenje domaće proizvodnje.

"Svaki izvoz, konkretno svinjskog mesa, prema bilo kojoj zemlji članici Sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) znači rasterećenje domaće proizvodnje i samim tim omogućava da stočari obnove svoje stado i dođu do kapitala, pogotovo u ovako teškim uslovima", rekao je Maljčić Srni.

Prema njegovim riječima, ovom odlukom rasterećeno je domaće tržište koje se nalazi pod ogromnim pritiskom zbog uvoza svinjskog mesa iz EU.

"Kina trenutno ne uzima svinjsko meso iz EU, zbog čega dolazi do zastoja i pada cijene ponude iz EU i samim tim to ugrožava domaće tovljače svinja koji trenutno nisu rentabilni i ne ostvaruju nikakav profit, već se nalaze na granici gubitka", pojasnio je Maljčić.

Na pitanje Srne, koliku će štetu pandemija virusa korona nanijeti uzgajivačima svinja u Republici Srpskoj u pogledu proizvodnje i prodaje svinjetine, Maljčić kaže da je ovaj virus, kada je riječ o svinjarskoj proizvodnji, došao u najgorem momentu, jer je mala potražnja za prasadima kada su građani Republike Srpske trebali da slave Vaskrs, a predstoji još proslava Đurđevdana i Markovdana.

"Došlo je do totalnog zastoja u potražnji svinjskog pečenja. Naši uzgajivači imaju ogromne viškove svinja u objektima. U ovo vrijeme oni su naučili da najviše prodaju i akumuliraju sredstva za naredni period za 'mrtvu sezonu', kada je manja potražnja za prasadima", zaključio je Maljčić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je BiH danas odobren izvoz svinjskog mesa u Sjevernu Makedoniju, nakon što je u Republici Srpskoj i Brčko distriktu prekinuto vakcinisanje svinja protiv klasične svinjske kuge.

Košarac rekao je da je ovakva odluka uslijedila nakon što je Kancelarija za veterinarstvo BiH obavijestila Agenciju za hranu i veterinarstvo Sjeverne Makedonije da je vakcinacija svinja protiv klasične svinjske kuge na području Republike Srpske prekinuta 31. decembra prošle godine, te da se prestanak vakcinacije na području Brčko distrikta očekuje 1. maja ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije