Tržište

Manje od tri odsto japanskih kompanija se povuklo iz Rusije

Manje od tri odsto japanskih kompanija se povuklo iz Rusije
Foto: Pexels | Manje od tri odsto japanskih kompanija se povuklo iz Rusije
Tanjug

TOKIO - Manje od tri odsto japanskih kompanija koje posluju u Rusiji odlučilo je da se povuče iz te zemlje nakon početka sukoba u Ukrajini, što je najmanji procenat među zemljama članicama Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7), pokazuje nedavno istraživanje škole menadžmenta Jejl u Sjedinjenim Američkim Državama.

Značajan broj japanskih kompanija bio je oprezan u pogledu izlaska iz Rusije, a mnoge su samo obustavile poslovanje u nadi da će ga nastaviti u budućnosti, pokazalo je istraživanje, prenosi Kjodo.

Samo četiri od 168 japanskih kompanija koje posluju u Rusiji, ili 2,4 odsto, odlučilo je do 19. juna da prekine poslovanje u toj zemlji, prema analizi japanske kompanije Teikoku Databank, na osnovu istraživanja američke škole koja prati poslovanje oko 1.300 velikih kompanija širom svijeta.

Procenat je značajno niži od oko 48 odsto britanskih, 33 odsto kanadskih i 29 odsto američkih kompanija, koje su najavile povlačenje iz Rusije, navodi Kjodo.

Italija je imala drugi najmanji udio kompanija koje se povlače iz Rusije sa oko pet odsto, pokazalo je istraživanje.

"Razlika je u tome što japanske firme nisu unapred formulisale detaljne planove za povlačenje", ocijenio je zvaničnik Teikoku Databank, komentarišući rezultate istraživanja, penosi japanska agencija.

Ako se uzmu u obzir one kompanije koje su odlučile da obustave proizvodnju, operacije ili transakcije, kao što su zaustavljanje isporuka i prihvatanje porudžbina, 74 japanske kompanije, ili 40 odsto, odlučilo je ili da prekine ili da obustavi rad u Rusiji, saopštila je Teikoku Databank, prenosi Kjodo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije