Tržište

Manje pšenice neće podići cijene hljeba i brašna

Manje pšenice  neće podići cijene hljeba i brašna
Foto: N.N. | Manje pšenice neće podići cijene hljeba i brašna

BANJALUKA - Iako je pšenica u BiH zazimila u odličnoj kondiciji, optimizam koji je vladao kod poljoprivrednika po pitanju usjeva pšenice trenutno je opao, jer prinosi neće biti očekivani, međutim cijena pšenice ne bi trebalo da se mijenja, a time nema razloga ni za povećanja ni smanjenja cijena brašna ili hljeba.

Dragan Mandić, šef Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS, kaže da situacija s pšenicom nije najbolja, jer je bilo previše padavina u maju, te ukoliko vremenski uslovi u junu budu nestabilni kao u maju, stanje neće biti dobro.

"Mart i april su bili dosta sušni i to je već ostavilo negativne efekte, sa druge strane, sada je previše padavina i postoji mogućnost za neke biljne infekcije koje stvaraju lošiji kvalitet pšenice, kao prošle godine", rekao je Mandić za "Nezavisne".

On smatra da bi ova godina mogla imati smanjen prinos u odnosu na prošlu godinu i ono što su očekivali proljetos.

Kada je u pitanju cijena, Mandić je pojasnio da je cijena uvijek bila na našem prostoru od 0,30 do 0,35 KM po kilogramu, što je, po njegovom mišljenju, mizerno i ne vjeruje da bi ona mogla biti veća. Dodaje da ne proizvodimo dovoljne pšenice za sopstvene potrebe.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da će prinosi pšenice biti manji u odnosu na ono kako im je to izgledalo proljetos.

"Generalno će biti smanjeno, proljetos smo bili optimisti, dosta dobro su izgledali usjevi, bilo je i kiše u rano proljeće, međutim nastupio je sušni period koji je ostavio traga. Zatim sada ovaj vlažni period koji možda u kombinaciji s porastom temperatura može izazvati dodatno oboljenje pšenice ili u najgorem slučaju toplotni udar, ukoliko dođe do znatnog porasta temperatura", rekao je Marinković.

On smatra da je sada nezahvalno tačno govoriti o prinosima, te da će dalje stanje pšenice zavisiti od vremenskih uslova.

"Ako budu neke postepene temperature u ovom periodu, mogli bismo očekivati solidne prinose. Puno je faktora koji će uticati i uvijek utiču da bismo, barem s mog aspekta, sa sigurnošću mogli da kažemo nešto objektivnije", kaže Marinković.

On kaže da nema naznaka da bi moglo doći do promjena u cijenama, te se nada da će poljoprivrednici izvući pouke iz krize uzrokovane kovidom-19.

Marinković savjetuje da se moramo okrenuti ishrani sopstvenog stanovništva i obezbjeđivanju hrane za svoje stanovništvo, jer je situacija s pandemijom virusa korona pokazala da su zemlje Evrope pale na ispitu solidarnosti.

"Treba da se ponašamo domaćinski, kao što čovjek proizvodi meso za svoje potrebe, a višak proda, tako treba i s pšenicom", kaže Marinković.

On kaže da se cijena kreće od 0,30 do 0,35 KM, ona varira u dva feninga u zavisnosti od kvaliteta.

"Nema razloga za porast cijene hljeba i brašna, apsolutno nema razloga za promjene", kaže Marinković.

Dodaje da početak žetve očekuje u julu, a da se površine poskidaju od 1. do 20. jula.

Međutim, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, kaže da očekuju solidne prinose pšenice i slične kao prošle godine, ali da sve zavisi od vremenskih uslova u narednom periodu.

"Očekujemo solidne prinose, zasad nam se niko nije žalio niti je ko javljao da su biljke napale neke bolesti. Promjene cijena zasad ne bi trebalo biti, jedino što znamo je da će biti siguran otkup", istakao je Bićo i zaključio da nemamo dovoljnu proizvodnju pšenice za sopstvene potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije