Tržište

Pratite nas na Google news

Marketinški rat: Disney zabranio Netflix reklame

Marketinški rat: Disney zabranio Netflix reklame
Foto: N.N. | Marketinški rat: Disney zabranio Netflix reklame
N.N.

Mnogo je onih koji vjeruju da bi Disney+ mogao da ugrozi Netflix, a uprkos tome što se radi o novom servisu.

Naime, Disney raspolaže programima koji su kreirani u prethodnih 90 godina, što je velika prednost u svijetu oštre konkurencije i konstantne gladi za sadržajima koji imaju istoriju, te hrane nostalgična osjećanja. Okršaj između dvije platforme se u posljednje vrijeme dodatno pooštrio, te prerastao u marketinški sukob sa potencijalno ozbiljnim posljedicama.

Kako tvrde oni koji su u toku sa situacijom, Walt Disney Co. zabranio je sve Netflix reklame na svojim mrežama, što je siguran znak da se sukob razvija, te da su obe strane ozbiljne kada je u pitanju borba za pretplatnike. Disney je spreman da u narednih godinu dana potroši na stotine miliona dolara na marketing, a kako bi privukao korisnike i ugrozio svog najvećeg rivala.

Netflix je, sa druge strane, tokom 2018. godine potrošio 1,8 milijardi dolara na oglašavanje, što znači da se radi o ozbiljnom igraču koji je spreman za pooštravanje marketinških strategija. Disney, u čijem su vlasništvu i ABC i Freeform, je još ranije najavio da neće prihvatati reklame rivalskih servisa, ali je kasnije postignut dogovor sa svim kompanijama osim Netflix-a. Na takvu odluku se došlo zbog toga što Netflix u svojim programima ne prikazuje reklame, što znači da ne bi mogao da uzvrati istom mjerom.

To što je Disney zabranio Netflix reklame predstavlja značajan preokret, budući da odluka ukazuje na to da se atmosfera mijenja, te da će sve više kompanija postati dio ovog sukoba, a zbog toga što mnoge televizijske kuće već planiraju pokretanje sopstvenih servisa, pa samim tim i pooštravanje konkurencije.

Disney streaming servis sa radom počinje u novembru, a sa programima koji su u vezi sa franšizama kao što su Star Wars i Marvel. U isto vrijeme kreće i Apple TV+, dok sledeće godine stižu i servisi Peacock i HBO Max, te bi 2020. mogla da postane pravo streaming bojno polje.

(The Wall Street Journal)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije