Tržište

Mask donio odluku o masovnim otkazima u Tesli

Mask donio odluku o masovnim otkazima u Tesli
Foto: Tanjug/AP | Mask donio odluku o masovnim otkazima u Tesli

Tesla će otpustiti više od 10% svoje globalne radne snage na električnim vozilima.

U dopisu, koji je prvi objavio novinski sajt Electrek, milijarder Elon Musk rekao je osoblju da ne postoji ništa što više mrzi, “ali to mora da se uradi”.

Prema posljednjem godišnjem izvještaju, najveći svjetski proizvođač automobila po tržišnoj vrijednosti imao je 140.473 zaposlenih širom svijeta od decembra.

“Napravili smo temeljnu reviziju organizacije i donijeli tešku odluku da smanjimo broj naših zaposlenih za više od 10 odsto na globalnom nivou”, navodi se u mejlu Muska.

“Ne postoji ništa što više mrzim, ali to mora da se uradi. Ovo će nam omogućiti da budemo inovativni i gladni za sljedeći ciklus faze rasta”, rekao je Musk.

Zaposleni u Tesli kome je rečeno da ga otpuštaju rekao je za medije da mu je kasnije onemogućen pristup mejlovima, kao i da je svo drugo osoblje otpušteno, prenosi Kurir.rs.

Kompanija bi trebalo da prijavi svoju kvartalnu zaradu kasnije ovog mjeseca, ali je već prijavila pad isporuka vozila u prvom kvartalu, prvi u skoro četiri godine i takođe ispod očekivanja tržišta. Neki analitičari su rezultate opisali kao "burne".

Tesla je prošlog mjeseca smanjio proizvodnju u Gigafabrici u Šangaju, a prošle nedjelje je rekao zaposlenima koji rade na Sajbertruku da će smjene biti kraće na proizvodnoj liniji u Ostinu.

Tesla je počeo da osjeća uticaj usporavanja potražnje za električnim vozilima (EV). Kompanija je takođe odustala od planova za proizvodnju jeftinog automobila, napuštajući jedan od Muskovih dugogodišnjih ciljeva da napravi pristupačna električna vozila za mase.

Akcije Tesle oslabile su 0,8 odsto u pretprodajnom trgovanju u ponedjeljak. Proizvođač električnih vozila sporo je osvježavao svoje stare modele jer su visoke kamate umanjile apetit potrošača za skupim artiklima.

Postoji i stalni pritisak iz Kine jer je porast njihovih jeftinih električnih vozila počeo da preplavljuje tržište pristupačnim modelima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije