Tržište

Mask ponudio 41,4 milijarde dolara za Twitter

Mask ponudio 41,4 milijarde dolara za Twitter
Foto: Tanjug/AP arhiva | Mask ponudio 41,4 milijarde dolara za Twitter

Ilon Mask je dao “odličnu i konačnu” ponudu da kupi cijeli Twitter, navodeći da kompanija ima "golemi potencijal koji će on otključati”.

Mask, najbogatiji čovjek na svijetu, ponudio je otkup sve Twitterove dionice po 54,20 dolara po dionici, odnosno 41,4 milijarde dolara, što je 54 odsto više od cijene dionica 28. januara. Vrijednost cijene dionice Twittera skočila je odmah za 18 odsto.

"Investirao sam u Twitter jer vjerujem u potencijal platforme za stvaranje slobode govora širom svijeta. Vjerujem da je sloboda govora imperativ za funkcionalnu demokraciju”, napisao je Mask u pismu predsjedniku uprave Twittera, Bretu Tejloru, pokazuju papiri predani Američkoj komisiji za reguliranje i trgovinu vrijednosnim papirima (SEC).

Ovaj mjesec otkrio da ima dionice Twittera

Mask je ranije ovoga mjeseca otkrio kako ima 9,2 postotni udio u kompaniji, što ga je učinilo najvećim privatnim dioničarem Twittera. Nakon Maskove objave, cijena Twitterove dionice porasla je za 27 posto. Mask je dodao kako bi, ako se njegova ponuda odbije, “morao razmotriti svoju poziciju dioničara”.

Prema Bloombergovim podacima, Mask si može priuštiti preuzeti cijeli Twitter. Njegovo trenutno bogatstvo se procjenjuje na 260 milijardi dolara, a Twitterova tržišna vrijednost na 37 milijardi. Prema cijeni koju Mask nudi za preostale dionice, platio bi nešto više, 43 milijarde dolara.

(Telegram)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije