Tržište

Mask stopirao planove za širenje u Kini zbog tarifa SAD

Mask stopirao planove za širenje u Kini zbog tarifa SAD
Foto: Ilustracija | Mask stopirao planove za širenje u Kini zbog tarifa SAD
Srna

ŠANGAJ - Američki proizvođač električnih automobila Tesla je, zbog neizvjesnoti nastalih usljed zaoštravanja američko-kineskih tenzija, stopirao planove za kupovinu zemljišta u Kini radi proširenja fabrike u Šangaju, koju želi da pretvori u globalni izvozni centar, javlja Rojters pozivajući se na dobro upućene izvore.

S obzirom da su i dalje na snazi američke carine od 25 odsto na uvoz električnih vozila iz Kine, povrh postojećih nameta, koje je uveo bivši predsjednik SAD Donald Tramp, Tesla sada namjerava da ogranič udio kineske u svojoj globalnoj proizvodnji, rekli su izvori britanske agencije.

Kompanija je ranije razmišljala da poveća izvoz svog Modela 3, koji prozvodi u Kini, na više tržišta, uključujući i američko. Tesla trenutno isporučuje Model 3 kineske proizvodnje u Evropu, gdje gradi svoju giga-fabriku u Njemačkoj.

Akcije Tesle su u pale u utorak na Njujorškoj berzi za čak 5,3 odsto.

Ova kompanija, u vlasništvu kontroverznog preduzetnika Ilona Maska, prodala je u aprilu u Kini i u inostranstvu ukupno 25.845 automobila kineske proizvodnje u poređenju sa 35.478 komada u martu, dodaje Rojters.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije