Tržište

McDonald‘sov veliki udar na Starbucks

McDonald‘sov veliki udar na Starbucks
Foto: Screenshot/McDonald‘s | McDonald‘sov veliki udar na Starbucks

LONDON - McDonald‘s je najavio globalno proširenje i nove restorane u retro stilu pod nazivom “CosMc‘s”, koji bi mogli postati konkurencija poznatom lancu Starbucks, prenosi BBC.

Prema detaljima koje su objavili, restorani bi trebali biti fokusirani na topla i hladna specijalizovana pića, zauzimajući isti dio tržišta kao Starbucks. Prvo otvorenje i "testiranje koncepta" najavljeno je krajem sedmice u naselju Bolingbrook nedaleko Čikaga, a cilj im je otvoriti sveukupno deset lokacija do kraja 2024. godine na području Teksasa.

Bolingbrook se nalazi u blizini sjedišta McDonald‘sa i prema jelovniku, restoran će biti fokusiran na specijalizovana pića s dodacima poput Churro Frappea ili S‘Mores Cold Brew kave. Uz pića, posluživaće i poneka poznata McDonald‘s jela kao što su Egg McMuffins.

Ime novog brenda dolazi od maskote “McDonaldlanda”, vanzemaljca koji žudi za njihovom hranom i koji se pojavljivao u reklamama kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih.

Njihov novi pothvat CosMc‘s nudi kupcima priliku da naprave "vanzemaljske" kreacije pića, prilagođavajući svoja pića raznim dodacima kao što su sirupi s okusom ili poznatim slatkišima.

Ovaj koncept je opisan kao novi pokušaj lanca brze hrane da se probije u unosno tržište kafe, pogotovo u SAD-u gdje više od pola zemlje pije barem jednu šolju kafe dnevno. Još su 2008. godine najavili dovođenje barista i aparata za kafu u svoje američke restorane, ali ideja nikad nije zaživjela.

McDonald‘s već ima lanac kavfe i slatkih poslastica pod nazivom McCafe, koji je najveći uspjeh postigao u Australiji. Chris Kempczinski, direktor McDonald‘s rekao je da se investitori ne bi trebali previše uzbuđivati ​​oko CosMc-a, ali vjeruje da bi ideja mogla zaživjeti i globalno.

"Razvoj ideja koje funkcionišu samo na jednom tržištu nije vrijedan našeg vremena", dodao je.

Istovremeno, planira se proširenje McDonald‘s restorana s otvorenjem 10 hiljada novih lokacija širom svijeta do 2027. godine, od kojih će većina biti u Kini, koja je drugo najveće tržište lanca, prenosi Jutarnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije