Tržište

Među 2.000 radnika na crno inspektori zatekli i 44 djece

Među 2.000 radnika na crno inspektori zatekli i 44 djece
Foto: Ilustracija | Među 2.000 radnika na crno inspektori zatekli i 44 djece

PODGORICA - Inspekcija rada je tokom prošle godine zatekla u Crnoj Gori 2.122 radnika angažovanih “na crno”, a među njima je bilo i djece.

Riječ je o 1.370 stranaca i 752 crnogorska državljanina, a među njima je bilo i 44 djece, pišu Dnevne novine.

Nakon preduzetih mjera, kako se navodi u godišnjem izvještaju Uprave za inspekcijske poslove, njih 689 zasnovalo je radni odnos.

Zbog utvrđenih nepravilnosti iz oblasti radnih odnosa i zapošljavanja i zaštite i zdravlja na radu inspekcija je poslodavce kaznila sa gotovo milion i 382. 000 evra.

"U neformalnom radu zatečeno je 44 djece, i to uglavnom tokom sezone na primorju, od kojih 16 muškog i 28 ženskog pola, starosti od 15 do 18 godina", prenosi list.

U tim slučajevima inspektori su preduzeli mjere iz nadležnosti, te su poslodavci novčano kažnjeni uz nalog da pribavle potrebnu dokumentaciju, ljekarsko uvjerenje i saglasnost roditelja.

“Treba napomenuti da djeca nisu zatečena na teškim i opasnim poslovima, već su to bili poslovi prodavca ili pomoćnog radnika u trgovinskim objektima i drugim prodajnim mjestima za promet voća, igračaka i bižuterije, pa Inspekcija rada nije evidentirala slučajeve koji bi se mogli tretirati kao najgori oblik radnog angažovanja djece u bilo kojoj djelatnosti”, piše u izveštaju Inspekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije