Tržište

Mercator prodao deset trgovačkih centara u Sloveniji za 116,6 miliona evra

Mercator prodao deset trgovačkih centara u Sloveniji za 116,6 miliona evra
Foto: Ilustracija | Mercator prodao deset trgovačkih centara u Sloveniji za 116,6 miliona evra
Fena

LJUBLJANA - Slovenački Mercator i austrijska Supernova danas su potpisali ugovor o prodaji deset Mercatorovih trgovačkih centara u Sloveniji vrijedan 116,6 miliona evra. Mercator će nastaviti s poslovanjem u iznajmljenim objektima.

Predviđa se da će Mercator unajmiti dijelove centara gdje je već obavljao svoju glavnu djelatnost, a ugovor predstavlja svojevrstan dokaz da ova kompanija nastavlja s projektom monetizacije koja za cilj ima smanjenje duga grupacije i omogućavanja dugoročnog razvoja.

Prodaja deset trgovačkih centara u Sloveniji zaključuje drugu fazu projekta monetizacije koji će Mercator nastaviti sa sprovođenjem u budućnosti.

Uprava Mercatora na čelu sa Tomislavom Čizmićem u proteklih godinu dana izradila je nove strategije koje imaju za cilj značajno smanjenje zaduženosti Mercatora, čime će se osigurati pretpostavke za nove investicije od suštinske važnosti za dugoročni razvoj najvećeg distributera u Sloveniji i regiji.

Projekat monetizacije počeo je prodajom tržnog centra u Beogradu krajem prošle godine, a ranije ove godine Mercator je raspisao međunarodni tender, pozivajući međunarodne investitore i fondove čija je glavna djelatnost upravljanje nekretninama. Projekat je obuhvatao 17 centara u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon prodaje objekata u Sloveniji, odnosno završetka druge faze monetizacije Mercator će nastaviti sa trećom fazom, koja će obuhvatiti prodajne centre u Hrvatskoj i BiH. U skladu sa dugoročnim poslovnim planom, Mercator će nastaviti ovu strategiju, koja takođe podrazumijeva ispunjenje obaveza u dogovoru sa bankama povjerilaca.

Austrijska kompanija Supernova će preuzeti trgovačke centri u Ajdovščini, Celju, Jesenicama, Koperu, Kranju Primskovo, Kranju Savski otok, Ljubljani Šiška, Postojni, Novom mestu i Slovenj Gradecu.

Sa ovim ugovorom, Mercator je obezbijedio zakup na period od 15 godina sa mogućnošću produženja zakupa još 15 godina pod istim uslovima. Tokom pregovora, Mercator je sprovodio dva ključna kriterijuma - iznos prodajne cijene i iznos zakupnine. Novi vlasnik trgovačkih centara takođe je sklopio ugovor o ulaganju u renoviranje centara.

Supernovu, sa sjedištem u Grazu, osnovao je Frank Philip Albert l. 1994. godine, a filijale su u Beču, Ljubljani, Zagrebu, Bratislavi i Beogradu. Supernova je fokusirana na razvoj nepokretne imovine i investicija u nekretnine, a vrijednost njenog trenutnog portfolija prelazi milijardu evra.

Nakon prodaje dijela nekretnina, Mercator će i dalje biti vlasnik 81 odsto nekretnina u Sloveniji.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije