Tržište

Pratite nas na Google news

Michael Kors kupuje Versace za dvije milijarde dolara

Michael Kors kupuje Versace za dvije milijarde dolara
Foto: Facebook | Michael Kors kupuje Versace za dvije milijarde dolara
Agencije

Legendarna italijanska modna kuća Versace uskoro će imati novog vlasnika, piše BBC.

Italijanski mediji danas su se raspisali kako će kompaniju u vlasništvu porodice Versace kupiti Michael Kors, američka modna kuća nazvana po direktoru, a najpoznatija po torbama i satovima, u transakciji vrijednoj 2 milijarde dolara, prenosi Jutarnji list.

Porodica pokojnog dizajnera Giannija Versacea još drži 80 odsto vlasništva dok je ostatak prodan američkom dioničkom fondu Blackstone.

Ni Versace ni Blackstone nisu komentarisali navode Reutersa o prodaji. Prošle godine je Michael Kors kupio kompaniju koja proizvodi luksuzne i jako skupe cipele Jimmy Choo. Na tu kupovinu su potrošili gotovo 900 miliona funti.

Italijanski list Corriere della Serra objavio je kako je umjetnička direktorka Versacea i potpredsjednica Donatella Versace za sutra sazvala sastanak radnika.

Osim Michaela Korsa, koji bi krajem ove sedmice trebao finalizovati preuzimanje, na Versace su oko bacili i Tiffany, Louis Vuitton, ali i kompanija koja u svom vlasništvu ima Calvin Klein i Tommy Hilfiger.

U Versaceu se razmišljalo o izlasku na berzu od 2014. godine, nakon što je 20 odsto kupio Blackstone, neko se vrijeme nagađalo o izlistavanju cijele kompanije. Ali, američki dionički fond je brzo shvatio da Versace nije toliko uspješan kao što su pretpostavljali.

"Polako su porodicu odgovorili od prodaje dionica i nagovorili ih na prodaju cijele kompanije. Upoznali su ih s potencijalnim kupcima, među njima je bio i Michael Kors, a sve zato što nisu željeli više ulagati toliko novca u Versace potpuno sami", rekao je izvor za Reuters, a prenio CNBC.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije