Tržište

Microsoft lider, prvi put ove decenije

Microsoft lider, prvi put ove decenije
Foto: N.N. | Microsoft lider, prvi put ove decenije

Tržišna vrijednost Microsofta premašila je vrijednost Appla prvi put u ovoj deceniji.

Cijena akcije tog softverskog diva u posljednje vrijeme raste, dok je dionica Appla pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta prodaje ajfona.

Akcija Microsofta porasla je u petak 0,6 odsto, na otprilike 11 dolara, pa je njegova tržišna vrijednost dosegla 851,2 milijarde dolara.

S druge strane, cijena dionice Appla pala ja 0,5 odsto, na 178 dolara, pri čemu je njegova tržišna vrijednost skliznula na 847,4 milijarde dolara.

Appl je godinama najveća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti, a ispred Microsofta probio se 2010. godine, kada je taj softverski div bio pod pritiskom zbog slabljenja potražnje za PC-jem, dok je Appl bio u zamahu, djelimično zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona ajfon.

Cijena dionice Appla potonula je skoro 20 odsto od početka ovog mjeseca, kada je kompanija objavila procjene prodaje tokom tekućeg tromjesečja koje su manje nego što su analitičari očekivali.

Kako je to izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja prodaje ajfona, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, cijena deonice oštro ja pala, pri čemu je Appl na vrijednosti izgubio više od 250 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije