Tržište

Ministarstvo finansija SAD ulaže 100 miliona dolara u jeftine stanove

Ministarstvo finansija SAD ulaže 100 miliona dolara u jeftine stanove
Foto: Pexels/Ilustracija | Ministarstvo finansija SAD ulaže 100 miliona dolara u jeftine stanove

Američka ministarka finansija Dženet Jelen danas će objaviti novo finansiranje od 100 miliona dolara za povećanje ponude stanova po pristupačnim cijenama, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ova mjera je jedan od nekoliko poteza ministarstva da pokuša da riješi  nestašicu stambenog prostora, što je izvor nezadovoljstva ekonomskom politikom predsjednika Džoa Bajdena uoči predsjedničkih izbora 5. novembra, prenosi Rojters.

Dodatnih 100 miliona dolara tokom tri godine dolazi od plaćanja koje ministarstvo dobija od prethodnih investicija za zajmodavce u zajednici za podršku malim preduzećima, potrošačima i pristupačnim stambenim projektima iz vremena pandemije kovida-19.

Program hitnih kapitalnih investicija za 2021. doprinio je preko 8,57 milijardi dolara zajmodavcima u zajednici, koji su zauzvrat uložili 1,2 milijarde dolara u 433 pristupačna stambena projekta, saopštilo je Ministarstvo finansija, prenosi Tanjug.

Dodato je da će ministarstvo kreirati novi program u Fondu finansijskih institucija za razvoj zajednice (CDFI), za koji procjenjuje da bi mogao da podrži finansiranje hiljada pristupačnih stambenih jedinica.

U napomenama o projektu razvoja javnih stanova u Mineapolisu, Jelen je rekla da očekuje da će inflacija u skloništima biti umjerena.

''Ali, suočavamo se sa veoma značajnim nedostatkom ponude stambenih objekata, koji se stvara već duže vrijeme. Ova kriza u snabdijevanju dovela je do smanjenja pristupačnosti", rekla je Jelen.

Ona je dodala da je najveći teret bio na domaćinstvima sa niskim primanjima i afroameričkim domaćinstvima.

Ministarka je takođe pozvala 11 federalnih banaka za stambene kredite da posvete najmanje 20 odsto svog neto prihoda stambenim programima, u odnosu na zakonske obaveze od 10 odsto i dobrovoljne obaveze banaka od 15 odsto.

Da je ova obaveza bila na snazi u poslednjih pet godina, 11 preduzeća koje je sponzorisala vlada bi doprinelo skoro 2 milijarde dolara više za stambene programe nego što je zakonski propisano, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo će takođe izdati državnim i lokalnim vlastima smjernice o korišćenju preostalih sredstava za oporavak od kovida-19 za povećanje ponude stambenih objekata.

Jelen će dodatno najaviti ažuriranje pravila za postojeći stambeni program u CDFI fondu koji smanjuje administrativno opterećenje, omogućavajući više resursa za podršku izgradnji i očuvanju stambenog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije