Tržište

Mišustin najavio mjere za stabilizaciju domaćih cijena hrane

Mišustin najavio mjere za stabilizaciju domaćih cijena hrane
Foto: wikipedia.org | Mišustin najavio mjere za stabilizaciju domaćih cijena hrane

MOSKVA - Ruski premijer Mihail Mišustin najavio je danas da će vlada pripremiti mere za stabilizaciju domaćih cijena hrane, dan nakon što je predsjednik Vladimir Putin kritikovao zvaničnike i aktere na prehrambenom tržištu zbog podizanja cijena hljeba, brašna, šećera i suncokretovog ulja.

Najavljenje mjere će posebno privući pažnju trgovaca žitom širom svijeta, jer bi mogle da se odraze na ruske isporuke pšenice, budući da je ova zemlja jedan od najvećih svjetskih izvoznika te poljoprivredne kulture, ocjenjuje Rojters.

"Moramo da preduzmemo konkretne mjere da bismo efikasno zadržali cijene proizvoda koji su od egzistenzijalnog značaja za ljude, u skladu sa uputstvima šefa države", rekao je Mišustin na sjednici vlade, ali je dodao da je "zamrzavanje cijena neprihvatljivo u uslovima opadajućih prihoda preduzeća".

Premijer je apelovao na proizvođače, šefove maloprodajnih lanaca i izvoznike da ne iskorišćavaju ljude u uslovima korona krize.

Prihodi Rusa pali su za 4,8 posto u trećem kvartalu nakon što su u prethodnom tromesečju zabeležili najoštriji pad u poslednjih 20 godina zbog krize kovid-19.

Putin je u sredu rekao da su cijene hljeba, brašna i suncokretovog ulja nedavno porasle za 6,3, 12,9 i 23,8 procenata, respektivno.

Rusija je ove godine imala veliki rod pšenice, ali uprkos tome domaće cijene rastu.

Kako bi pomoglo stabilizaciji cijena, Ministarstvo poljoprivrede je ranije predložilo da se od 15. februara do 30. juna utvrdi kvota za izvoz žitarica od 17,5 miliona tona. Vlada tek treba da odobri tu ideju.

Mišustin nije precizirao koje mjere mogu biti preduzete i planira da održi još jedan sastanak po tom pitanju kasnije danas. Rekao je, međutim, da će preduzeti koraci biti dodatak mjerama o povećanju izvozne takse na sjeme suncokreta i uljane repice od januara.

"Biće regulisanja tržišta, ali regulisanja samo uz tržišne metode", izjavio je novinarima Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije