Tržište

Mliječni proizvodi od gatačkog govečeta na listi zaštićenih

Mliječni proizvodi od gatačkog govečeta na listi zaštićenih
Foto: N.N. | Mliječni proizvodi od gatačkog govečeta na listi zaštićenih

TREBINJE - Međunarodni pokret za tradiciju uzgoja hrane "Slow Food" prihvatio je mliječne proizvode od gatačkog govečeta na listu zaštićenih proizvoda koji treba da se sertifikuju kao zdrava i autohtona hercegovačka hrana - "Arc of taste" katalog.

U "Slow Foodu" u Trebinju pojašnjavaju da će to, između ostalog, značiti da će svi proizvodi koji se prave od mlijeka gatačkog govečeta, kao što su kajmak i sir iz mijeha, u budućnosti imati marketing od strane "Slow Fooda" i da će svi saznati o posebnosti i kvalitetu tih proizvoda.

Gordana Radovanović, lider trebinjske i hercegovačke podružnice "Slow Fooda", kaže da je u pitanju nastavak ranijeg projekta ovoga pokreta koji je započet još sa zaštitom čuvenog graha poljaka, te sira i kajmaka iz mijeha, hercegovačkog meda, kukuruza šećerca, hercegovačke suve smokve, paradajza jabučara i boranije roge.

"Stalna i najvažnija aktivnost ovog pokreta jeste identifikovanje i očuvanje lokalnog biodiverziteta hrane, jer se u prirodi sve promijenilo vremenom, a puno toga je štetno uticalo na lokalne proizvode i na sam njihov kvalitet, pa se 'Slow Food' okrenuo zaštiti i ponovnom uspostavljanju proizvodnje stare dobre hrane iz različitih podneblja", kaže Radovanovićeva.

S tim u vezi se razvija i eno-gastro turizam, što je takođe jedan od kvalitetnijih načina valorizovanja, ne samo ovih, već i drugih hercegovačkih prehrambenih proizvoda.

Radovanovićeva kaže da je Trebinje začelo tu priču i da se ona postepeno širi, ali da je bitno da mali proizvođači obnove proizvodnju autohtonih proizvoda i da im se obezbijede uslovi za primanje turista, u čemu je porodica Šišić iz Popovog Polja pokrenula ozbiljan projekat, dok se i trebinjski restorani sve više okreću autohtonim proizvodima pripremljenim na specifičan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije