Tržište

Mliječni proizvodi od gatačkog govečeta na listi zaštićenih

Mliječni proizvodi od gatačkog govečeta na listi zaštićenih
Foto: N.N. | Mliječni proizvodi od gatačkog govečeta na listi zaštićenih
Vesna Duka

TREBINJE - Međunarodni pokret za tradiciju uzgoja hrane "Slow Food" prihvatio je mliječne proizvode od gatačkog govečeta na listu zaštićenih proizvoda koji treba da se sertifikuju kao zdrava i autohtona hercegovačka hrana - "Arc of taste" katalog.

U "Slow Foodu" u Trebinju pojašnjavaju da će to, između ostalog, značiti da će svi proizvodi koji se prave od mlijeka gatačkog govečeta, kao što su kajmak i sir iz mijeha, u budućnosti imati marketing od strane "Slow Fooda" i da će svi saznati o posebnosti i kvalitetu tih proizvoda.

Gordana Radovanović, lider trebinjske i hercegovačke podružnice "Slow Fooda", kaže da je u pitanju nastavak ranijeg projekta ovoga pokreta koji je započet još sa zaštitom čuvenog graha poljaka, te sira i kajmaka iz mijeha, hercegovačkog meda, kukuruza šećerca, hercegovačke suve smokve, paradajza jabučara i boranije roge.

"Stalna i najvažnija aktivnost ovog pokreta jeste identifikovanje i očuvanje lokalnog biodiverziteta hrane, jer se u prirodi sve promijenilo vremenom, a puno toga je štetno uticalo na lokalne proizvode i na sam njihov kvalitet, pa se 'Slow Food' okrenuo zaštiti i ponovnom uspostavljanju proizvodnje stare dobre hrane iz različitih podneblja", kaže Radovanovićeva.

S tim u vezi se razvija i eno-gastro turizam, što je takođe jedan od kvalitetnijih načina valorizovanja, ne samo ovih, već i drugih hercegovačkih prehrambenih proizvoda.

Radovanovićeva kaže da je Trebinje začelo tu priču i da se ona postepeno širi, ali da je bitno da mali proizvođači obnove proizvodnju autohtonih proizvoda i da im se obezbijede uslovi za primanje turista, u čemu je porodica Šišić iz Popovog Polja pokrenula ozbiljan projekat, dok se i trebinjski restorani sve više okreću autohtonim proizvodima pripremljenim na specifičan način.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije