Tržište

Mlinari tvrde: Visoke cijene pšenice uticaće na nova poskupljenja

Mlinari tvrde: Visoke cijene pšenice uticaće na nova poskupljenja
Foto: N.N. | Mlinari tvrde: Visoke cijene pšenice uticaće na nova poskupljenja
Dajana Vujatović

BANJALUKA, SARAJEVO - Zbog visoke cijene pšenice na berzama brašno bi u BiH u narednom periodu moglo poskupjeti za 10 do 20 odsto, potvrdili su mlinari, te istakli da je cijena pšenice koja se sada nalazi na tržištu veća za 20 odsto nego lani.

Koliko će to tačno dovesti i do skoka cijena hljeba i drugih pekarskih proizvoda, zvanično nisu mogli potvrditi, ali kupci se slažu da jedno vodi drugom i da su neki proizvodi već poskupjeli.

Dragan Vučić, izvršni direktor za prodaju i izvoz u preduzeću "Klas" Sarajevo, kazao je za "Nezavisne" da kod njih još nije bilo promjena u cijeni proizvoda, jer, kako kaže, još na stanju imaju zaliha pšenice od prošle godine.

"Međutim, ako cijena pšenice i dalje bude rasla i ukoliko se desi da ostanemo bez zaliha i ako budemo nabavljali novu pšenicu, sigurno je da ćemo morati podići cijenu naših proizvoda za 10 odsto", ističe Vučić.

Kako je rekao, nije mu jasno zbog čega cijena pšenice dostiže tako visoke cifre.

"Trenutno na tržištu ima viška pšenice. To apsolutno nema nikakve logike, jer omjer ponude i potražnje je obrnut i sada kada bi cijena trebalo  da ide dolje, ovo izgleda kao nekakva vještačaka priča", kazao je Vučić.

 On dodaje da cijena pšenice na svjetskom tržištu ruši rekorde, te da sada iznosi 198 dolara, što,  kako kaže, nije zabilježeno u posljednjih nekoliko godina. 

Da je pšenice ove godine skuplja za 20 odsto, kaže Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske.

"Ta cijena pšenice bi trebalo da prati i sam rast cijene brašna. Ako se nastavi suša i dalje i ako kukuruz plati cijenu u kvalitetu i prinosu, onda će cijena pšenice ići jako visoko, tako da se može očekivati još veće poskupljenje pšenice, što se automatski  održava na cijenu brašna", objasnio je Kos.

Ističe da očekuje poskupljenje mlinskih proizvoda za 20 odsto, što će  dovesti do većih cijena hljeba i pekarskih  proizvoda.

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kazao je  da, što se tiče njihove regije, nije bilo poskupljenja brašna, barem u posljednjih mjesec dana.

"Mi još koristimo staru pšenicu, tako da nije bilo poskupljenja ni brašna ni hljeba, a da li će u narednom periodu  doći do toga, sigurno će zavisiti od ovogodišnje žetve. Pšenica je berzanska  roba i sve zavisi od ponude i tražnje", kazao je Pelemiš.

Saša Trivić,  predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske i vlasnik pekarsko-slastičarskog društva "Krajina klas", kazao je da je u prethodnom periodu bilo poskupljenja određenih pekarskih proizvoda,  ali da zasad cijene hljeba ostaju iste.

"Korekcije cijena mogle bi se očekivati  tek od septembra, kad se potroše  zalihe  i krene sa kupovinom ovogodišnjeg roda pšenice", kazao je Trivić i dodao da, ako dođe do rasta, to će biti maksimalno od pet do 10 odsto.

Nakon što se u federalnim medijima pojavila informacija da bi hljeb u FBiH trebalo da poskupi za 40 odsto u odnosu na dosadašnju cijenu, iz Udruženja poljoprivrednika FBiH pozivaju  odgovorne u entitetima i na nivou BiH da hitno reaguju i zaustave lihvarenje, te zaštite domaću proizvodnju i aktiviraju robne rezerve da mogu intervenisati u ovakvim situacijama.

"Pozivamo odgovorne u  BiH da počnu raditi posao za koji su i postavljeni da rade. Pšenica jeste nešto malo poskupjela u otkupu rod 2021. godine, ali to ne bi trebalo da bude razlog za ovoliko poskupljenje pekarskih proizvoda, pogotovo ako znamo da je žetva tek počela, tako da pekari i mlinari rade sa prošlogodišnjom pšenicom, koja je otkupljena po veoma niskim cijenama", kazao je Nedžad Bićo, predsjednik  pomenutog udruženja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Marketing tim / 21.09.2021 08:30

Sarajevo - Na Fakultetu za Saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu je otvoren Centar za sigurnost saobraćaja čije je opremanje pomoglo ASA Osiguranje.

ASA Osiguranje | ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Uspješni bosanskohercegovački osiguravatelj pomogao Centar za sigurnost saobraćaja Fakulteta za saobraćaj i komunikacije UNSA sa specijanim vozilom za simulaciju vožnje.

 „Naše aktivnosti realizujemo u skladu sa našim smjernicama podrške zajednici u kojoj djelujemo. Veća sigurnost svih učesnika u saobraćaju je nešto čemu mi u ASA Osiguranju posvećujemo veliku pažnju na strateškom i operativnom planu, te smo sa velikim zadovoljstvom podržali opremanje ovog centra sa softiciranim vozilom za simulaciju vožnje. Vjerujem da će ovo namjenski adaptirano vozilo zajedno sa ostalom visokokvalitetnom opremom koju Centar posjeduje, biti korisno za studente, i unaprijediti i olakšati im usvajanje novih znanja“, izjavio je Adnan Hodžić, predsjednik Uprave i Direktor ASA Osiguranja.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Fakultet za saobraćaj i komunikacije UNSA je od 14. do 16. septembra ugostio eminentne stručnjake i univerzitetske profesore iz EU i regiona u okviru „Erasmus +“ programa i projekta koji za cilj ima poboljšanje sigurnosti saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

U radnim sesijama tokom susreta učešće je uzeo i Arnes Hadžiosmanović, Izvršni Direktor i član Uprave ASA Osiguranja, koji je učesnicima održao predavanje na temu uloge osiguravajućih kuća u polju sigurnosti saobraćaja i najboljih praksi u BiH.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Povećanje stepena sigurnosti saobraćaja ima veliki uticaj na rad i finansijsko poslovanje osiguravajućih društava. Globalne i evropske prakse koje dovode u vezu rad osiguravajućih društava i institucija koje se bave sigurnošću saobraćaja nažalost nisu identične praksama koje imamo u BiH. Mi u ASA Osiguranju smatramo da sinergija između akademije, realnog sektora i relevantnih institucija koje se bave pitanjima sigurnosti saobraćaja je jedini ispravni put kojim sve interesne strane trebaju zajedničiki poći. ASA Osiguranje je kao odgovorno društvo već poduzelo konkretne korake u tom pravcu ne samo opremanjem Centra za sigurnost saobraćaja, nego i putem stipendiranja studenata zadnjih godina Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i garantovanjem radnog mjesta nakon uspješno okončanog studija. Na taj način kreiramo društveni i poslovni okvir za zajedničko djelovanje visokoobrazovanog akademskog kadra i realnog sektora, a u korist šire zajednice“, istakao je Hadžiosmanović.

Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja
Foto: ASA Osiguranje / ASA Osiguranje pomoglo opremanje Centra za sigurnost saobraćaja

Ovim povodom ASA Osiguranju je dodjeljena i zahvalnica ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije i strukovnog Udruženja inžinjera saobraćaja i komunikacija BiH, na pomoći koju ova renomirana osiguravajuća kuća pruža u edukaciji budućih inžinjera saobraćajne struke.

Najčitanije