Tržište

Moguća disciplinska akcija protiv Kredi svisa

Moguća disciplinska akcija protiv Kredi svisa
Foto: Tanjug/AP | Moguća disciplinska akcija protiv Kredi svisa

CIRIH - Švajcarski finansijski regulator Finma razmatra mogućnost pokretanja disciplinske akcije protiv šefova banke Kredi svis nakon njenog hitnog preuzimanja od suparničke banke UBS, prenose danas mediji.

"Mi nismo kazneni organ, ali istražujemo odgovarajuće mogućnosti", rekla je predsjednik Finme Marlen Amstad u intervjuu nedjeljniku "NZZ am zontag".

Švajcarska, čija je razvijena bankarska scena ključni dio kulture ove zemlje, šokirana je hitnim spajanjem Kredi svisa i UBS-a po nalogu vlasti.

Brojni posmatrači su izrazili strah da novi entitet koji nastaje prisilno neće opstati u slučaju slične krize, iako Centralna banka tvrdi da je spajanjem izbjegnuta šira bankarska kriza.

Amstadova, koja je zaključila da će zahtjevi za kapitalom i likvidnošću novog entiteta morati progresivno da rastu u skladu sa njegovom novom veličinom, nije se suzdržavala od kritikovanja kulture koja je dovela do ovog problema.

Ona je rekla da je "opšte odsustvo odgovornosti" dovelo do problema u različitim sektorima bankarske grupe, kao odraz sveobuhvatne neadekvatne kulture rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije