Tržište

"M:tel" kupio "Blicnet" od Telekoma Slovenije

"M:tel" kupio "Blicnet" od Telekoma Slovenije
Foto: N.N. | „M:tel“ kupio „Blicnet“ od Telekoma Slovenije

"Telekom Slovenije" potpisao je ugovor s kompanijom "Telekomunikacije Republike Srpske" o prodaji 100% udjela u firmi "Blicnet" d.o.o. Banjaluka, navodi se u obavještenju koje je objavljeno na Ljubljanskoj berzi.

Ugovorne stranke planiraju da okončaju proces preuzimanja do kraja 2018. godine, nakon ispunjenja svih uslova navedenih u ugovoru o prodaji.

Do tada se neće otkrivati detalji akvizicije, uključujući cijenu, navode iz "Telekoma Slovenije".

Vrijednost ugovora nije saopštena, a pojedini mediji iz Banjaluke su ranije raspolagali ciframa koje idu i do 40 miliona maraka.

Kako se navodi, prodaja "Blicneta" u skladu je s prihvaćenim poslovnim planom "Telekoma Slovenije" za 2018. i strateškim poslovnim planom za period od 2018. do 2022. godine.

"Blicnet", društvo s ograničenom odgovornošću za telekomunikacije, predstavlja licenciranog operatera mobilne i fiksne telefonije, internet servis provajdera (ISP), mrežnog operatera, pružaoca kablovskog TV servisa i sistemskog integratora.

Inače, "Telekom Srpske", odnosno "M:tel", vlasnik je sarajevske firme "Logosoft", a nedavno je objelodanjeno kako im je u planu i da kupe i bijeljinsko preduzeće "Telrad", a koje je takođe u vlasništvu "Telekoma Slovenije".

Preko Banjalučke berze su saopštili kako su postigli dogovore o bitnim elementima kupoprodaje udjela vlasništva sa dva kablovska operatera iz Bosne i Hercegovine, ali da druge detalje neće objavljivati dok se transakcije ne završe.

"Ukoliko dođe do realizacije transakcija, akcionari 'Telekomunikacija RS' a.d. Banjaluka će biti blagovremeno obaviješteni", navodi se u izvještaju o značajnim događajima koji utiču na poslovanje emitenta, a koji je juče osvanuo na berzi.

"Telekom Slovenije" je svoje poslovanje u BiH razvijao putem kompanije "Blicnet", koja je formirana kada je 2007. godine slovenački operater kupio firmu "Aneks". Tada je imao ambicije da postane regionalni igrač, te je imao i telekomunikaciona preduzeća u Makedoniji i Gibraltaru, ali se iz njih povukao. Jedina velika telekomunikacijska kompanija u inostranstvu koju još posjeduje je "Ipko" na Kosovu, ali je za sada ne namjerava prodati.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže kako se ovakav potez mogao očekivati, jer kompanije svoj novac moraju investirati tamo gdje postoji šansa da dođe do novih prihoda.

"Očigledno je da je mobilna telefonija, a koja je bila vrh profitabilnosti, polako pada u drugi plan, a u prvi plan dolazi internet, koji pruža mnogo drugih servisa. Takođe, činjenica je da je fiksna telefonija nešto što postaje arhaično, tako da se mora vršiti diversifikacija usluga koje mobilni operateri nude", kazao nam je Pavlović.

Udio "Blicneta" na tržištu mobilne telefonije u BiH na kraju 2018. godine bio je 0,08 odsto, ali ova kompanija ima znatno veće učešće u području televizijskih i internet usluga, a nudi i usluge fiksne telefonije.

Ova kompanija godinama uspješno posluje u BiH, a samo u prošloj godini ostvarila je dobit od 2,57 miliona KM. Na kraju 2017. "Blicnet" je zapošljavao 104 radnika. Imaju prodajne objekte u nekoliko gradova u BiH, između ostalih u Banjaluci, Sarajevu, Prijedoru, Gradišci, Kotor Varošu, Višegradu, Palama i drugim opštinama i gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije