Tržište

Multilateralnom kompenzacijom u RS 'prebijeno' 28,3 miliona KM duga

Multilateralnom kompenzacijom u RS 'prebijeno' 28,3 miliona KM duga
Foto: N.N. | Multilateralnom kompenzacijom u RS 'prebijeno' 28,3 miliona KM duga

BANJALUKA - U multilateralnoj kompenzaciji, koja je sprovedena u utorak, ukupno je kompenzovano 28.381.793 KM obaveza i potraživanja između 725 učesnika, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni na Banjalučkoj berzi.

Učesnici su danas na registrovane adrese elektronske pošte dobili preliminarne izvještaje koje do petka mogu ispravljati.

Ovo je jedna od četiri multilateralne kompenzacije i cesije koje su planirane u ovoj godini, a naredna će, prema odluci Vlade RS, biti održana 24. aprila.

Samo u prošloj godini na ovaj način kompenzovano je oko 200 miliona maraka obaveza i potraživanja.

Podsjećamo, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, tj. prebijanja obaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem Republike Srpske, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

Na prvoj multilateralnoj kompenzaciji, koja je organizovana u novembru 2015. godine, kompenzovano je ukupno 164,2 miliona maraka, što je ujedno bio i najbolji rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije