Tržište

Na bh. tržištu pronađene dvije hodalice i trotinet opasni za djecu

Na bh. tržištu pronađene dvije hodalice i trotinet opasni za djecu
Foto: unsplash.com/Ilustracija | Na bh. tržištu pronađene dvije hodalice i trotinet opasni za djecu

Na tržištu BiH pronađene su dvije hodalice i trotinet čija upotreba predstavlja ozbiljan rizik od povreda za djecu, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Riječ je o hodalicama "ES Robot" i "Minija" (Miniya) iz Turske, te trotinetu "DJ-06255" iz Kine. Uvoznik sva tri proizvoda je sarajevska firma "Mars 97".

Iz Agencije navode da je uvoznik preduzeo dobrovoljne mjere povlačenja ovih proizvoda sa tržišta, a potrošačima koji su kupili neki od proizvoda preporučuje se da ga prestanu koristiti i da ga vrate uvozniku ili u prodavnicu gdje je kupljen.

Hodalice nisu stabilne i mogu se prevrnuti, ne ispunjavaju bezbjednosne zahtjeve propisane određenim standardom, a uputstvo za upotrebu i informacije na pakovanju nisu napisane na jednom od službenih jezika u BiH.

Kod trotineta je došlo do trajnih deformacija, pucanja plastičnih dijelova i napuknuća cijevi upravljača, prečnik prednjih točkova znatno je manji od propisanih 120 milimatara, prečnik krajeva ručki upravljača manji je od propisanih 40 milimatara, a ne ispunjava ni bezbjednosne zahtjeve.

Uputstvo za upotrebu trotineta nije napisano ni na jednom jeziku koji se koriste u BiH, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije