Tržište

Na mostarski aerodrom sletio prvi avion kompanije "Eurowings"

Na mostarski aerodrom sletio prvi avion kompanije "Eurowings"
Foto: N.N. | Na mostarski aerodrom sletio prvi avion kompanije "Eurowings"

MOSTAR - Putovanje je bilo uspješno, putnici su bili zadovoljni, oduševljeni su dočekom, te se nadaju da će ova uspješna saradnja biti i dalje nastavljena.

Riječi su to Mihaela Šauba, kapetana leta u kompaniji "Eurowings", koji je danas sletio na mostarski aerodrom i dovezao prve putnike iz Diseldorfa, čime je ozvaničena ova avio-linija, a za koju su najviše zaslužni građani BiH i putnici.

Podsjećamo, oni su u oktobru prošle godine svojim glasovima na Facebooku odabrali da Mostar bude naredna destinacija na koju će avioni ove njemačke niskotarifne kompanije slijetati. Pored Diseldorfa, kako je najavljeno, kroz nekoliko dana započeće i letovi iz Štutgarta. Cijena karte u jednom pravcu je 39,99 evra.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, a koja je subvencionisala ove letove, na svečanosti u salonu aerodroma nije krio oduševljenje.

"Ovaj uspjeh dio je sinergije vlasti i građana, kao i medija. Vlada je prošle godine počela davati subvencije, postigli smo sporazum sa gradom i Aerodromom. Prošle godine smo dali 300.000, ove godine 500.000 KM, u narednom periodu dat ćemo dodatna sredstva, jer ovaj aerodrom radi za opšti interes građana Mostara i Hercegovine", kazao je Herceg.

Poručio je da bez razvoja saobraćaja nema razvoja privrede, a što se najbolje vidi na primjeru Zadra, koji je povećao broj dolazaka na svoj aerodrom sa dvadeset hiljada na šest stotina hiljada.

Značaj ovih linija su prepoznali i u Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoline HNK, iz kojeg su poručili kako je HNK najznačajnija turistička regija u okviru relativno male bh. turističke destinacije.

"Trećina svih ostvarenih noćenja u FBiH ostvaruje se na području HNK, pri čemu više od 80 odsto ostvarenih noćenja čine noćenja inostranih gostiju. Naši su potencijali i kapaciteti znatno veći i cilj nam je u potpunosti ih iskoristiti", kazao je Nazif Nezirić, predstavnik ovog ministarstva.

Marin Raspudić, direktor Aerodroma, zamolio je građane Mostara, Hercegovine i BiH da podrže ovu liniju tako što će putovati i koristiti je. Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, siguran je da će ovo doprinijeti boljoj ekonomskoj situaciji u gradu i kantonu te na taj način osigurati svjetliju budućnost na ovim prostorima.

Putnici su nakon leta, koji je trajao nešto više od dva sata, bili presrećni, a za federalne medije su kazali kako se nadaju da će linije opstati i dugo trajati. Viktor Vidović, jedan od njih, kazao je da je do sada za Mostar iz Njemačke putovao preko Splita te da će najvjerovatnije sada češće dolaziti kući u Hercegovinu.

"Eurowings" bi trebalo dva puta sedmično da saobraća između Mostara i Štutgarta, odnosno Diseldorfa, a tačni termini letova još se usaglašavaju. U pitanju je najbrže rastuća avio-kompanija. koja ima 160 aviona. a lete na više od 200 odredišta širom svijeta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije