Tržište

Na pomolu drastičan pad cijena nekretnina

Na pomolu drastičan pad cijena nekretnina
Foto: Pixabay | Na pomolu drastičan pad cijena nekretnina

BRISEL - Cijene stambenog prostora u Evrozoni mogle bi haotično pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u Evropska centralna banka.

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u analizi finansijske stabilnosti Evropske centralne banke, uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.

Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava da obuzda inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će istrajati u strogoj monetarnoj politici i u narednim mjesecima primećuje Rojters.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa sada počinje da se osjeća i na tržištu nekretnina, koje je doživjelo bum tokom decenija pristupačnih i pristupačnih kredita.

"Gledajući u budućnost, pad cijena nekretnina mogao bi da postane haotičan, jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima", upozorila je ECB.

To posebno vrijedi za zemlje u kojima preovlađuju hipotekarni zajmovi s promenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojim je zemljama riječ.

Podaci ECB pokazuju da je udio hipotekarnih kredita s promjenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i u baltičkim zemljama, prenosi Rojters.

ECB je takođe upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle da pretrpe veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, dijelove zapadne Njemačke i grupu prestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dublina.

S druge strane, ECB konstantuje da domoćinstvima na ruku ide snažno tržište rada, što znači da će vjerovatno manje građana imati problema s povratom hipotekarnih kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije