Tržište

Na snazi zabrana uvoza svinjskog mesa

Na snazi zabrana uvoza svinjskog mesa
Foto: N.N. | Na snazi zabrana uvoza svinjskog mesa

BANJALUKA - I dalje se preduzimaju sve preventivne mjere kako svinjsko meso iz pojedinih zemalja gdje je registrovana afrička svinjska kuga ne bi dospjelo u BiH, a kod nas dosad nije bilo prijave sumnje na ovu bolest, potvrđeno je juče "Nezavisnim" u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Ističu da su mjere na granici pojačane i detaljno se provjerava porijeklo mesa, kao i mesa od kojeg su proizvodi dobijeni, nakon što je u BiH prije oko mjesec zabranjen uvoz svinjskog mesa i prerađevina iz zemalja gdje je registrovana afrička bolest.

"Usljed pojave afričke svinjske kuge u određenim državama u istočnoj Evropi, Ured kontinuirano prati epizootiološku situaciju u ovom dijelu Evrope i nakon pojave te bolesti u određenoj državi ili regiji Uputstvo o zabrani uvoza se u skladu s tim ažurira", kažu u Kancelariji.

Posljednje dvije izmjene tog uputstva su se odnosile na dvije regije u Mađarskoj u kojima je prijavljena ova bolest.

"Mjere na granici su pojačane u smislu detaljnijih dokumentacijskih i fizičkih kontrola koje se odnose na dokazivanje porijekla mesa, kao i mesa od kojeg su proizvodi dobijeni. Zabranjen je i uvoz suhomesnatih proizvoda osim konzerviranih termički obrađenih proizvoda, proizvoda koji su obrađeni iznad 70 stepeni Celzijusa, kao i šunki koje su prošle odgovarajući tretman zrenja", kažu u Kancelariji.

Zabrana se odnosi i na sjemena i jajne ćelije domaćih i divljih svinja, koji su namijenjeni farmaceutskoj ili medicinskoj upotrebi, a koji nisu obrađeni, tako da se uništi svinjska kuga.

Mjere zabrane uvoza i prevoza kroz BiH se odnose na oblasti Mađarske, neka područja Poljske, region Zlin iz Češke, te države Estoniju, Letoniju, Litvaniju i Moldaviju.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja u RS, rekao je da je BiH doskoro bila otvorena za uvoz svinjskih proizvoda iz ovih zemalja i meso se uvozilo po veoma niskim cijenama.

"Mi smo upozorili Kancelariju za veterinarstvo BiH čim je Srbija uvela zabranu uvoza da je i mi uvedemo", rekao je Maljčić za "Nezavisne".

Napominje da je ipak trenutno jako niska cijena domaćih tovljenika, pa se kreće od 2,30 do 2,40 KM po kg plus porez.

"Skuplji je kilogram nafte od kilograma svinje, to nije moguće izdržati, a sad šta će biti u narednom periodu - ne znam", kaže Maljčić.

Lazo Šešić, predsjednik Zanatsko-preduzetničke komore RS i vlasnik mesnica, kaže da bi zabrana uvoza svinjskog mesa mogla uticati samo na gigante koji proizvode mesne prerađevine, ali ne i na one koji meso nabavljaju od domaćih uzgajivača.

"Lično nabavljam meso isključivo od domaćih proizvođača i to na nas koji prodajemo domaće meso ne utiče, jer mi konstantno radimo", kaže Šešić.

Smanjen uvoz svježeg, rashlađenog i smrznutog svinjskog mesa

Podaci UIO BiH

Period                          Masa (kg)    Vrijednost (KM)

1.1 - 30.4.2018.       3.896.333,18   16.961.419,79 KM

1.1 - 30.4.2017.       3.241.288,53   14.860.777,02 KM

 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije