Tržište

Na tržištu uskoro samočisteća "srebrna maska"

Na tržištu uskoro samočisteća "srebrna maska"
Foto: Tanjug | Na tržištu uskoro samočisteća "srebrna maska"

Na tržištu Srbije uskoro će se pojaviti zaštitna "srebrna maska" - zajednički proizvod domaćih kompanija "Koloid" i "Galenika farmacija", saopšteno je danas iz Privredne komore Srbije.

Ova maska proizvedena je primjenom savremenih nanotehnologija, pri čemu se joni srebra i zeolit ultrazvučnom jonizacijom trajno integrišu u tkaninu, što predstavlja dodatni nivo zaštite.

Maske će se proizvoditi u veličinama za djecu i odrasle, a biće dostupne na tržištu do sredine oktobra.

Generalni direktor "Koloida" Božidar Backović rekao je da ova kompanija ima višegodišnje iskustvo u proizvodnji i razvoju proizvoda na bazi srebrnih jona, a svoju tehnologiju je povezala sa tehnologijama "Galenika farmacije".

“Inovativna samočisteća maska obogaćena je srebrnim jonima i zeolitom, koji su trenutno najpouzdanija prirodna zaštita od patogenih mikroorganizama. Јoni srebra i zeolit su ultrazvučnom jonizacijom integrisani u troslojnu zaštitnu tkaninu, imaju jako svojstvo neutralizacije patogenih mikroorganizama, nisu samo zaštitna barijera, već i blokator”,  objasnio je Backović.

"Galenika farmacija" najavila je da će u saradnji sa Fondacijom "Novak Đoković" i kompanijom "Koloid" pokrenuti humanitarni projekat u okviru kojeg će prvih 100.000 proizvedenih maski biti donirano đacima prvih razreda svih osnovnih škola u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije