Tržište

Nafta prvi put nakon marta skuplja od 40 dolara

Nafta prvi put nakon marta skuplja od 40 dolara
Foto: Ilustracija | Nafta prvi put nakon marta skuplja od 40 dolara

LONDON - Cijene nafte premašile su u srijedu na međunarodnim tržištima 40 dolara i to prvi put od marta, a razlog tome su niže američke zalihe, očekivanja nastavka rezova proizvodnje te naznake oporavka potražnje nakon krize zbog virusa korona.

Na londonskom tržištu barelom se danas trgovalo po 41 cent višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, po cijeni od 39,98 dolara, nakon što je u jutarnjoj trgovini dosegla 40,53 dolara. Na američkom tržištu cijena barela bila je u plusu 56 centi, na 37,37 dolara.  

Uz pretpostavku da se prezasićenost smanjuje, Američki institut za naftu (API) saopštio je u utorak da su američke zalihe sirove nafte pale za 483.000 barela. Službeni vladin izvještaj o zalihama tek očekuje.  

Stvara se konsenzus da će grupa proizvođača OPEC+ produžizi trenutna smanjenja proizvodnje, smatra Stiven Brenok iz PVM-a.  

Cijene su zadnjih sedmica porasle na oba tržišta. Na londonskom je barel više nego udvostručio vrijednost nakon što je u aprilu dotaknuo najniži nivo zadnjih 21 godinu, ispod 16 dolara. Na američkom tržištu cijena se čak u jednom trenutku našla u negativnom teritoriju.

Oporavak u Kini i ublažavanja mjera protiv virusa korona podupiru cijene. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugi proizvođači, uključujući Rusiju, okupljeni u grupi OPEC+, smanjuju proizvodnju u maju i junu za 9,7 miliona barela dnevno, što je oko 10 odsto ukupne svjetske proizvodnje prije virusa korona.

Ohrabren naznakama oporavka tržišta OPEC+ razmišlja o produženju rezova od 9,7 miliona barela dnevno i nakon juna. Međutim, još uvijek nije dogovoreno hoće li se sastanak ministara održati sutra ili kako je ranije najavljeno "kasnije u junu".

"Kad se cijena u Londonu približi 40 dolara, to je dobar znak. Na dobrom smo putu", rekao je predstavnik u OPEC-u.

Izgledi potražnje sada izgledaju jači. Sektor usluga u Kini, drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte, počeo je rasti prvi put nakon januara, pokazalo je istraživanje.

Budući da se mjere protiv virusa korona ublažavaju i ukidaju, očekujemo postupni oporavak potražnje, navodi se u izvješću Capital Economicsa. OPEC je jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestio da je cijena barela referentne košarice njenih članica u utorak iznosila 34,95 dolara, što znači da je porasla 1,27 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije