Tržište

Pratite nas na Google news

Naftni div po vrijednosti prestigao Apple i Alibabu

Naftni div po vrijednosti prestigao Apple i Alibabu
Foto: Ilustracija | Naftni div po vrijednosti prestigao Apple i Alibabu
N.N.

DARAN - Inicijalna javna ponuda saudijskog državnog naftnog diva Aramco biće najveća u istoriji.

Ipak, ona će biti znatno niža od dvije hiljade milijardi dolara koje je najavljivao princ prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

Aramco procjenjuje svoj IPO na 32 rijala po deonici, saopštila je kompanija, prikupivši 25,6 milijardi dolara čime je nadmašio rekord kineskog Alibabe iz 2014. čija je vrijednost iznosila 25 milijarda dolara, prenosi "Poslovni dnevnik".

Aramco je tržišno procijenjen na 1,7 hiljada milijardi, čime je prestigao Apple kao najvrednija kompanija na svijetu. Ipak, izlazak na saudijsku berzu koji se očekuje kasnije ovog mjeseca biće dosta skromniji nego što je to najavljivao bin Salman.

Ova procjena događa se u vrijeme dok se Organizacija izvoznica nafte (OPEK) priprema na rezove u snabdevanju naftom kako bi se održale cijene. Za to će biti potreban dogovor sa saveznicima poput Rusije.

Inostrani investitori nisu pohrlili za dionicama Aramca zbog zabrinutosti oko klimatskih promjena, političkog rizika i nedostatka transparentnosti, zbog čega su Saudijci odustali od ambicija da prikupe do 100 milijardi dolara za 5 odsto udjela.

Umjesto toga Aramco će se usredsrediti na prodaju 1,5 odsto udjela saudijskim investitorima i bogatim zalivskim državama. Saudijske banke ponudile su i jeftine kredite građanima kako bi kupovali dionice.

Rijad za sada ne otkriva gdje i kada će Aramco izaći na berzu u inostranstvu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije