Tržište

Naglo pali troškovi zaduživanja Grčke i Italije

Naglo pali troškovi zaduživanja Grčke i Italije
Foto: N.N. | Naglo pali troškovi zaduživanja Grčke i Italije

Troškovi zaduživanja Grčke i Italije naglo su pali poslije odluke Evropske centralne banke (ECB) da aktivira novi hitan program kupovine aktiva u vrijednosti od 750 milijardi evra, kako bi sprečila da finansijski potresi izazvani pandemijom koronavirusa "pokose" ekonomiju evrozone.

ECB je odlučila da u ovaj paket prvi put uključi i kupovinu grčkih obveznica koje su ranije bile isključene iz takvih njenih programa zbog neinvesticiong kreditnog rejtinga te zemlje.

Prinosi na grčke desetogodišnje državne obveznice, koji su tokom posljednje dvije nedelje skočili za skoro 300 baznih poena, danas su pali za gotovo 180 baznih poena na 2,13 odsto, i bile su najveći dobitnik među hartijama od vrijednosti zemalja članica evrozone, zabilježivši svoj najbolji dan od jula 2015. godine, izvještava Rojters.

Grčki ministar finansija je izjavio da je odlukom ECB-a oko 12 milijardi evra grčkog državnog duga kvalifikovano kao prihvatljivo za uključivanje na tržište, i da se očekuje da će to pomoći smanjenju troškova zaduživanja.

Istovremeno, CNBC javlja da su investitori pozitivno reagovali na posljednji "pandemijski" paket mjera ECB-a, ilustrujući to podatkom da su prinosi na 10-godišnje italijanske obveznice jutros pali na 1,542 procenta sa jučerašnjeg nivoa od 2,5 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije