Tržište

Nagrada Briselskog instituta za srpske čvarke

Nagrada Briselskog instituta za srpske čvarke
Foto: Ilustracija | Nagrada Briselskog instituta za srpske čvarke

BRISEL - Prestižni Briselski institut za ukus i kvalitet hrane nagradio je srpske čvarke i svinjsku mast proizvođača iz okoline Mladenovca.

"Znali smo da imamo jako kvalitetne proizvode, ali smo želeli da dobijemo jednu potvrdu od svetske, renomirane kuće koja se bavi analizom i procenom kvaliteta hrane", istice Gregor Guberinić iz kompanije "Bibli", prenio je RTS.

Guberinić, proizvođač iz okoline Mladenovca, nada se da će briselska zvijezda otvoriti vrata Evrope za čvarke iz Srbije.

Da bi se našli na svečanoj ceremoniji dodjela nagrada, u elitnom društvu proizvođača hrane iz cijelog svijeta, čvarci su prošli nezavisnu i strogu analizu žirija u kojem je više desetina kuvara iz raznih evropskih zemalja. Pred sudijama je samo proizvod, bez imena zemalja i proizvodača.

"U toj analizi žiri je gledao i teksturu, i ukus, i miris, i boju tog proizvoda. Na osnovu tih parametara, doneli su ocenu i dodelili nam nagradu, tu jednu zlatnu zvezdu", objašnjava Guberinić.

Loren Vasenhof sa Briselskog instituta za kvalitet i ukus hrane kaže su čvarci dobili jednu zvjezdicu, što znači 70 i više poena.

"To je jako dobar rezultat, znači da je proizvod vrlo dobar", dodaje Vasenhof.

Odnedavno, kompanija iz okoline Mladenovca ima i dozvolu za izvoz u zemlje članice EU. Zvjezdica iz Brisela mogla bi da otvori nova vrata za čvarak iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije