Tržište

Najava istrage protiv Trampa "oborila" Wall Street

Najava istrage protiv Trampa "oborila" Wall Street
Foto: Ilustracija | Najava istrage protiv Trampa "oborila" Wall Street

NJUJORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks zabilježio najveći dnevni pad u posljednjih mjesec dana jer je ulagače zabrinula najava pokretanja istrage za opoziv predsjednika SAD-a Donalda Trampa.

Dow Jones oslabio je 0,53 odsto, na 26.807 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,84 odsto, na 2.966 bodova, a Nasdaq indeks 1,46 odsto, na 7.993 boda.

Pad indeksa posljedica je političke nesigurnosti u Vašingtonu nakon što je u utorak predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinja Nensi Pelosi rekla da će njen dom pokrenuti zvaničnu istragu za mogući opoziv predsjednika Trampa.

Predstavnički dom, koji kontrolišu demokrate, ispitaće je li Tramp tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena koji trenutno ima najviše izgleda postati predsjednički kandidata Demokratske stranke na izborima 2020. godine.

Tramp je odgovorio da će objaviti cjelovit transkript telefonskog razgovora s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u kojem je, kako tvrdi njegova opozicija, vršio pritisak na ukrajinskog čelnika da istraži Bajdena.

Američki predsjednik je poručio da je poziv bio "potpuno primjeren" te da nije izvršio pritisak na Zelenskog da istraži Bajdena i uslovljavao američku pomoć u zamjenu za istragu o čemu američki mediji izvješćuju već danima temeljem svjedočenja zviždača koji je tome navodno čuo iz druge ruke.

Ulagače su zabrinuli i slabiji nego što se očekivalo podaci o povjerenju potrošača, što je ojačalo zabrinutosti u vezi s negativnim uticajem američko-kineskog trgovinskog sukoba na privredu.

"Sve to zajedno moglo bi idućih dana potaknuti povećane oscilacije na tržištu u oba smjera", kaže Majkl Džejms, direktor u kompaniji "Wedbush Securities".

Loše je na tržište uticao i Trampov govor na zasjedanju Ujedinjenih nacija u kojem je oštro kritikovao kineske trgovinske prakse i poručio da neće prihvatiti lošu trgovinsku nagodbu s Kinom.

Peking je, pak poručio da se dvije najveće privrede svijeta moraju međusobno poštivati zbog obostrane i koristi ostatka svijeta.

I na evropskim berzama su cijene dionica juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 odsto, na 7.291 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 odsto, na 12.307 bodova, a pariški CAC 0,04 odsto, na 5.628 bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije