Tržište

Najveći pad prodaje automobila u Britaniji od 2009. godine

Najveći pad prodaje automobila u Britaniji od 2009. godine
Foto: Ilustracija | Najveći pad prodaje automobila u Britaniji od 2009. godine

LONDON - Prodaja novih automobila u Velikoj Britaniji prošle godine je opala najviše od 2009. godine, za 5,7 odsto, usljed neizvjesnosti povodom uvođenja novih ograničenja za dizelske modele i pada samopouzdanja kupaca u vezi sa Brexitom.

Potražnja za novim dizelskim automobilima umanjena je za 17,1 odsto, a pojedini kupci prešli su na benzinske modele, pa je prosječna emisija ugljen-dioksida za nova vozila povećana prvi put u posljednje dvije decenije, saopštilo je Udruženje proizvođača motora i trgovaca. 

Prošle godine je registrovano ukupno 2,54 miliona novih automobila u vlasništvu privatnih i pravnih lica, a ove godine očekuje se pad za sedam procenata. 

Britanija je prošle godine najavila povećanje poreza na dizelske automobile koji ne ispunjavaju najnovije odredbe o gasovima, a objavljeno je i da će prodaja dizelskih vozila biti zabranjena od 2040. godine. 

Veliki gradovi, među kojima su Madrid, Pariz i Atina, objavili su poslije skadanala sa dizelskom motorima u koji je upleten Volkswagen 2015. godine da će se fokusirati na smanjenje upotrebe dizelskih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije