Tržište

Pratite nas na Google news

Najviše kupaca na pijacama u RS očekuju u petak i subotu

Najviše kupaca na pijacama u RS očekuju u petak i subotu
Foto: Jelena Đurđević | Najviše kupaca na pijacama u RS očekuju u petak i subotu
Marija Gajić

BANJALUKA - Na gradskim pijacama u Republici Srpskoj ovih dana, pred Vaskrs, aktuelna je prodaja jaja i boje, a umjesto klasičnih boja za jaja veliki broj građana će za farbanje, prema njihovim riječima, koristiti staru, provjerenu lukovinu, čija se cijena nije mijenjala u odnosu na prošlu godinu i iznosi jednu KM.

Iako su ovogodišnje cijene slične prethodnim, kupaca je, prema riječima prodavaca, na pijacama sve manje, ali veći broj ipak očekuju u petak i subotu.

"Obično jaja bojim lukovinom, ali zbog djece koristim i boje i naljepnice 'obuci jaje'. Cijene jaja, ali i ostalih namirnica koje sam došla kupiti, su prihvatljive", rekla je Branka V. iz Banjaluke.

Da kupci već počinju da pazare sve što je potrebno za Vaskrs, potvrdili su nam i prodavači na banjalučkoj "Tržnici", a najviše mušterija očekuju na Veliki petak i u dan prije Vaskrsa.

"Cijene kokošjih jaja kreću se od 0,25 KM po komadu, dok su domaća 0,30, kao i prošle godine, ali je prošle godine u ovo vrijeme već bilo mnogo više mušterija", rekla je jedna prodavačica.

Paket domaćih jaja od šest komada košta 3,50 KM, a morkina jaja se na pijaci kreću od dvije do tri KM.

Na gradskoj pijaci u gradu na Vrbasu velika je ponuda i što se tiče mliječnih proizvoda, pa tako kajmak po kilogramu košta od 12 do 15 KM, sir od šest do osam KM, a kozji sir 15 KM.

Gužve su u ribarnicama na pijaci u Banjaluci, gdje kažu da imaju mnogo posla otkako je post počeo, a cijene su ostale iste, jedino je ona potočne pastrmke snižena sa 14 na 11 KM.

Na zelenoj pijaci u Bijeljini jaja pred Vaskrs koštaju 0,20 KM po komadu, jaja od guske koštaju dvije KM po komadu, dok su pačja i morkina jednu KM.

Kilogram krompira kreće se od 1,50 do 2,50 KM, mladi luk od četiri do pet, isto kao i šampinjoni. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije