Tržište

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske
Foto: Velibor Tripić | Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

BANJALUKA - Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među kojima najviše dominiraju državljani Turske.

Naime, u avgustu 2023. godine ostvarena su 50.052 dolaska turista, što je u odnosu na jul ove godine više za 5,1 odsto i 118.224 noćenja turista, što je u odnosu na jul više za 6,5 odsto.

Kada govorimo o zemljama iz kojih turisti najviše dolaze, to su svako zemlje regiona, međutim, pored njih, tu su Turska, Austrija, Njemačka, Poljska, Grčka kao i ostale mnogobrojne zemlje svijeta.

Kada je riječ o domaćim turistima, u avgustu je zabilježeno 18.522 turista, a broj noćenja za prošli mjesec iznosio je 53.893.

Domaći turisti, kao i strani, najviše su boravili u banjskim centrima ili na nekima od planina u Srpskoj.

Kada je riječ o najvećem gradu Srpske, takođe je zabilježen veći broj dolazaka turista, a kako navode iz Gradske uprave, za to su zaslužni mnogobrojni festivali i događaji koji su ovog ljeta održani u gradu na Vrbasu.

"Trud i rad su se isplatili. Veliki broj manifestacija koje je organizovao grad i drugi partneri, organizacije, udruženja i agencije privukao je veliki broj turista u naš grad tokom cijele godine", kazala je Milada Šukalo iz Gradske uprave.

Naime, Svjetski dan turizma od 1979. obilježava se svake godine 27. septembra, a moto ovogodišnjeg je "Turizam i zelena ulaganja".

Obilježavanje Svjetskog dana turizma ima za cilj da podstakne svijest međunarodne zajednice o značaju turizma i njegovoj društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti. Svjetska turistička organizacija je povodom Svjetskog dana turizma izrazila potrebu za jačim i bolje ciljanim investicijama za ljude, planetu i prosperitet.

"Vrijeme je za nova i inovativna rješenja, a ne samo za tradicionalna ulaganja koja promovišu i podržavaju ekonomski rast i produktivnost", naveli su iz ove turističke organizacije.

U Republici Srpskoj turizam predstavlja jednu od važnijih grana privrede, a samo u martu u ovoj oblasti bilo je zaposleno 13.413 lica, što predstavlja 4,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj.

Učešće djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane - hotelijerstvo i ugostiteljstvo u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srpske za prošlu godinu je 1,3 odsto, navedeno je u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, Turistička organizacija grada Prijedora obilježiće ove sedmice Svjetski dan turizma promovisanjem tematske staza pod nazivom "Staza života" na Kozari, a u saradnji sa Nacionalnim parkom "Kozara", Planinarskim društvom "Klekovača" i Turističkom organizacijom Republike Srpske.

Postavljanjem, mapiranjem, uvezivanjem i adekvatnom promocijom ove tematske staze Nacionalni park "Kozara", grad Prijedor i Potkozarje dobiće novi turistički sadržaj i proizvod", saopšteno je iz gradske Turističke organizacije.

Staza je duga 700 metara, srednje je težine, pogodna je i pristupačna za sve generacije rekreativaca, planinara i posjetilaca.

Prati tok potoka Zovik, vodi do vodopada, via ferate i penjališta Zečiji kamen te je jedna od najatraktivnijih lokacija na području Nacionalnog parka "Kozara", a uz postavljene tematske poruke o životu i krajolik kojim ide, prikazuje životni put s usponima i padovima, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije