Tržište

Namirnica u poznatom supermarketu puna pesticida

Namirnica u poznatom supermarketu puna pesticida
Foto: Pixnio | Namirnica u poznatom supermarketu puna pesticida

Kiseli krastavci koje prodaje lanac Aldi u Njemačkoj navodno sadrže tragove pesticida. Ovu vijest objavilo je nekoliko medija u Njemačkoj, pozivajući se na analizu Oko-Testa.

Pesticidi se navodno nalaze u popularnom prehrambenom proizvodu koji se prodaje u Aldiju. Potrošači treba da budu oprezni, navode mediji.

Istraživanje koje je sproveo Oko-Test pokazalo je da mnogi od testiranih proizvoda sadrže tragove pesticida - iako su ocjenjeni kao "veoma dobri". Riječ je o kiselim krastavcima, koje sigurno mnogi vole da jedu.

Pored brojnih pritužbi, testeri su odabrali i posebno dobre proizvode. Krastavci brendova "Alnatura", "Dennree" i "Edeka organic cucumbers" su prepoznati kao najbolji na testu.

S druge strane, proizvodi kao što su "Kuhne Gevurzgurken Auslese", "Spreevald Feldmann Original Spreevalder Gevurzgurken" i "Aldi King's Crovn Genießerfasschen Gevurzgurken" su dobili samo zadovoljavajuće ili čak dovoljne ocjene.

Zabrinjava činjenica da je, i pored brojnih pozitivnih ocjena, oko dvije trećine testiranih krastavaca - kornišona kontaminirano pesticidima.

Posebno su alarmantna dva identifikovana pesticida, glifosat i dimetomorf, za koje stručnjaci smatraju da izazivaju posebnu zabrinutost. Kritična je situacija sa Aldijevim kornišonima, pišu različiti mediji.

Sedam pesticida je otkriveno u Aldijevoj "Kraljevoj kruni Genießerfasschen Gevurzgurken". Drugi brendovi kao što su Hengstenberg i Spreevald Feldmann su takođe pogođeni.

Djelovanje različitih pesticida može povećati toksične efekte proizvoda, što dovodi do potencijalnih zdravstvenih rizika. Imajući u vidu ove rezultate, zagovornici prava potrošača pozivaju na prilagođavanje trenutnih graničnih vrijednosti EU.

Uprkos ovim zabrinutosti, postoje pozitivni pomaci: došlo je do smanjenja upotrebe aroma u kiselim krastavcima.

Ipak, još ima prostora za napredak, na primjer u pogledu sadržaja soli i upotrebe šećera, pišu njemački mediji, a prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije