Tržište

Namještaj izvoze rekordno, a kubure sa sirovinama

Namještaj izvoze rekordno, a kubure sa sirovinama
Foto: N.N. | Namještaj izvoze rekordno, a kubure sa sirovinama

TUZLA - BiH je u prvom kvartalu 2018. izvezla namještaja, posteljine, madraca i sličnih proi-zvoda u vrijednosti većoj od 300 miliona KM.

Prosječni mjesečni izvoz premašio je 100 mili-ona, što predstavlja novi rast u odnosu na prošlu godinu, koja je bila rekordna. Industrija namje-štaja jedna je od najbrže rastućih grana u BiH, ali proizvođači i dalje teško dolaze do sirovina.

Finalni proizvođači drveta iz Tuzlanskog kanto-na godišnje izvoze robu, uglavnom namještaj, ukupne vrijednosti oko 60 miliona KM. Najviše izvoze u Njemačku, Italiju, Austriju i druge evropske zemlje, kao i zemlje iz okruženja poput Srbije i Hrvatske. Manji dio sirovina nabavljaju u BiH, a ostatak su prinuđeni uvoziti. Kažu da bi mogli ostvariti veće rezultate kada bi imali bolje uslove za to.

"Osnovni problemi su nedostatak Zakona o šu-mama TK i raspodjela sirovine. Drveta ima sa-svim dovoljno, ali se izvozi u poluproizvodima u dasci, elementima itd., ne favorizuju se finalni proizvođači i to je ključni problem razvoja drvne industrije u BiH", rekao je Ramiz Grapkić, pred-sjednik Grupacije drvoprerađivača KPK Tuzla.

(RTV TK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije