Tržište

Pratite nas na Google news

Ne znaju šta da rade sa 350.000 dizelaša: "Tjeraj to na Balkan"

Ne znaju šta da rade sa 350.000 dizelaša: "Tjeraj to na Balkan"
Foto: Printscreen YouTube DW | Ne znaju šta da rade sa 350.000 dizelaša: "Tjeraj to na Balkan"
N.N.

U rukama njemačkih trgovaca trenutno se nalazi oko 350.000 novijih polovnjaka, ukupne vrijednosti pet milijardi evra, za koje nema kupaca.

Nakon skandala sa "Folksvagenom", sve više evropskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila.

To u nepovoljan položaj stavlja preprodavce polovnih automobila, prenose njemački mediji.

"Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a sada ih se ne mogu osloboditi zbog tih zabrana. Evo, 'pasat' dizel, evro 6, skoro nov automobil, ne mogu da ga prodam ni za 7.000 evra nižu cijenu", kaže Akajgan Hasan, vlasnik prodavnice polovnih automobila u Njemačkoj, piše DW.

Prema podacima njemačkog udruženja trgovaca automobila, dizel vozilo staro tri godine, sa 45.000 pređenih kilometara, gubi polovinu svoje vrijednosti.

U rukama njemačkih trgovaca trenutno se nalazi oko 350.000 novijih polovnjaka, ukupne vrijednosti pet milijardi evra, za koje nema kupaca.

"Svi mi govore: 'Tjeraj auto na Balkan, izvezi ga u Srbiju, Hrvatsku, prešao je 300.000 kilometara, a može još toliko'", priča jedan trgovac.

To je, po prilici, ono što njemački autodileri i rade. Tokom 2018. godine na istočno i jugoistočno evropsko tržište iz Njemačke je izvezeno 226.000 polovnih vozila. To je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, prije skandala sa Folksvagenom, kada je izvezeno 142.000 automobila.

Nijemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrana, ograničenja i tzv. ekoloških zona, koje su u poslednjih nekoliko godina uvedene u pedesetak njemačkih gradova.

Dizelašima je zabranjeno da ulaze u centar Štutgarta i Hamburga, a prema najavama zabrane će u budućnosti biti još rigoroznije. Istim stopama kreću u Milanu i Londonu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije