Tržište

Nedimović: Posle 30 godine piletina iz Srbije na EU tržistu

Nedimović: Posle 30 godine piletina iz Srbije na EU tržistu
Foto: Jan Vašek/Pixabay | Nedimović: Posle 30 godine piletina iz Srbije na EU tržistu
Tanjug

BRISEL - Ministar poljoprivrede Srbije, Branislav Nedimović, danas je u Briselu dogovorio početak odobravanja procedure izvoza pilećeg mesa iz Srbije u EU.

"Pileće meso iz Srbije za dve nedelje kreće u proceduru odobravanja u EU kako bi se našlo na evropskom tržistu. Kada je reč o svinjskom mesu imaćemo još jednu kontrolu u februaru mesecu, ali mi smo svoj posao završili", poručio je Nedimović iz Brisela za Tanjug.

Nedimović napominje da je Srbija završila posao sa aspekta bezbjednosti hrane i da je sada vrijeme da EU otvori svoje granice za uvoz srpske robe.

Posljednji put kada je Srbija bila pristuna na evropskom tržistu hrane sa pilećim i svinjskim mesom i prerađevinama bilo je još u doba SFRJ.

U međuvremenu izvoz se sveo samo na Sjevernu Makedoniju, BiH i Crnu Goru.

"Sada otvaramo nova tržista sa kojima rastu i nove šanse. Sve što proizvedemo i u poljima možemo da provučemo kroz stočni fond i napravmo dodatnu vrednost", ocjenjuje Nedemović.

U svojoj poruci poljoprivrednicima u Srbiji ministra Branislav Nedmović naglašava da je najvažnije da povedu računa u procesu tova zbog rizika od afričke kuge i ostalih bolesti.

"Ako to uradimo sada imamo nekoliko različitih tržišta i u zavisnoti od cene bolje prodajemo robu. To je suština trgovine u poljoprivredi - da ti je sve otvoreneo i da možeš da biraš kome ćeš da prodaš", kaže Nedimović.

Ministar poljoprivrede Srbije je tokom razgovora u Generalnom direktorijatu EK za poljoprivredu razgovarao o realizaciji programa IPARD II i IPARD III koji će biti aktuelan u narednih sedam godina.

Tim programom EU bespovratno finansira razvoj poljoprivrede, prerađivačkih kapacitata i ruralnog turizma u zemljma u procesu pristrupanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije