Tržište

Neophodno više stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija

Neophodno više stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija
Neophodno više stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija

BANJALUKA - Domaća privreda nedovoljno koristi potencijale informaciono-komunikacionih tehnologija, a pojedinačno preduzećima nedostaje i stručnog kadra iz ovih oblasti, smatraju u Udruženju informaciono-komunikacionih tehnologija Republike Srpske pri Privrednoj komori Srpske.

Sekretar ovog udruženja Slobodan Dragičević rekao je i da bi u narednom periodu trebalo obrazovati što više stručnjaka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, jer i strani investitora pri donošenju odluka da li da investiraju na određenom tržištu razmatraju i stručnost i kadrovske potencijale iz ove oblasti.

"Firme koje rade u ovoj oblasti mogu da daju određen zamajac privredi, ali da bi se to postiglo potrebno je da naučno-istraživačke institucije prihvate nove planove i programe rada i da brže obrazuju kadar", rekao je Dragičević novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da bi trebalo i jasnije definisati upisnu politiku u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija jer se trenutno dešava da se preduzeća bukvalno bore za malobrojne studente koji završavaju elektrotehniku, informatiku i srodne studijske programe.

Prema njegovim riječima, Udruženje informaciono komunikacionih tehnologija Republike Srpske radiće na pružanju konkretne podrške preduzećima koja se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama, ali će i inicirati uspostavljanje bolje pravne zaštite domaćih preduzeća od konkurencije iz inostranstva.

"Imamo i situaciju da je uspostavljen sistem za izdavanje digitanog sertifikata u javnoj upravi, ali taj projekat stoji. Komora će u narednom periodu raditi na tome da uspostavimo sertifikaciono tijelo kako bi protok dokumentacije bio brži i u elektronskoj formi", rekao je Dragičević.

Udruženje Informaciono-komunikacionih tehnologija Republike Srpske pri Privrednoj komori osnovano je u maju ove godine u okviru Projekta VEB koji finansira EU iz Fonda za pretpristupnu pomoć IPA.

U okviru istog projekta formirana je i istoimena internet stranica na kojoj se besplatno mogu predstaviti domaća preduzeća iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije