Tržište

Nestašica o kojoj niko ne govori

Nestašica o kojoj niko ne govori
Foto: natracare/Unsplash | Nestašica o kojoj niko ne govori

Problemi u lancu snabdevanja i inflacija pogodili su gotovo svu robu široke potrošnje, ali se žene sada suočavaju sa dodatnim opterećenjem, jer nestašica proizvoda za menstruaciju pogađa Sjedinjene Države.

O tome su izvijestili i najveći prodavci i proizvođači u zemlji, potvrđujući pritužbe koje već mjesecima kruže društvenim mrežama.

To pitanje je privuklo nacionalnu pažnju protekle nedjelje, nakon što je članak u Timeu nazvao manjak tampona i uložaka "nestašicom o kojoj niko ne govori".

"Mjesecima nisam vidjela nijedan proizvod u prodavnicama", napisala je jedna korisnica Reddit-a, dodajući da je tampone naručivala preko Amazona i da su cijene značajno porasle. Prema podacima kojima raspolaže Bloomberg, u odnosu na lani, cijene tampona su skočile 10%.

Ali, portparol Amazona je demantovao glasine o povećanju cijena, rekavši da politika tog e-trgovca "pomaže da se osigura da prodavci cijene svoje proizvode na konkurentnom nivou", te da kompanija aktivno prati određivanje cijena i uklanja ponude koje krše njenu fer politiku cijena.

Čini se da nestašice proističu usljed ograničenja u snabdijevanju ključnim materijalima poput pamuka i plastike, a za kojima je velika potražnja od početka pandemije. Rat u Ukrajini dodatno je smanjio snabdijevanje jer su Rusija i Ukrajina glavni izvoznici đubriva, koje se koristi za uzgoj pamuka. Ni suša u Teksasu nije pomogla, piše CNN.

Nedostatak sirovina i uska grla u lancu snabdijevanja takođe su izazvali nestašicu mliječne formule za bebe u SAD, što je sada stabilizovano. Oba pitanja su veoma važna, a čini se da se o njima nedovoljno govori.

(Telegraf Biznis)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije