Tržište

"Nezavisne" saznaju: Najviše prijava zbog nedolaska na posao u Ministarstvu porodice i IRB-u

"Nezavisne" saznaju: Najviše prijava zbog nedolaska na posao u Ministarstvu porodice i IRB-u
Foto: RTRS/Arhiva | "Nezavisne" saznaju: Najviše prijava zbog nedolaska na posao u Ministarstvu porodice i IRB-u

​BANJALUKA – Vlada RS raskinula je radni odnos sa više od 20 zaposlenih u institucijama Republike Srpske i javnim preduzećima, jer je utvrđeno da nisu dolazili na posao, a uredno su primali plate, a kako su nam potvdili izvori iz Vlade RS trenutno se provjeravaju desetine anonimnih prijava po ovom osnovu, a najviše ih je stiglo za Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, te Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske (IRB RS).

Izvori "Nezavisnih novina" tvrde da je ovo tek početak i da anonimne prijave o radnicima koji ne dolaze na posao stižu svakodnevno, te da se svaka prijava uredno provjerava.

"Postoje osnovane sumnje da je svaka od prijava tačna, a zaista ih je veliki broj. Najviše ih je u Ministarstvu porodice, omladine i sporta. Tamo su neki vukli rješenja za rad od kuće, navodi se da su za to imali odobrenja od svojih rukovodilaca, što je nezakonito. Više od deset ih je samo za to Ministarstvo, jako puno ih je da nisu dolazili na posao", tvrde naši izvori i dodaju da će ovaj resor biti pod posebnom istragom, jer nedolazak na posao nije bio jedini problem.

"Brojni su i slučajevi kršenja radne discipline, nisu provlačili kartice na ulazu u Vladu kad bi izlazili sa posla, ili slično", navode naši izvori.

Pod jačom prismotrom Vlade RS je i Investiciono-razvojna banka RS (IRB RS). Izvori "Nezavisnih" iz IRB-a kazali su da i u ovoj banci postoje slučajevi gdje radnici nisu dolazili na posao, a primali su plate.

To ipak negira Dražen Vrhovac, direktor IRB-a RS.

"Znam da postoji samo jedna anonimna prijava, ali odgovorno tvrdim da u IRB takvih slučajeva nema. Tačno je da je jedan veći dio naših radnika radio od kuće, jer nije bilo uslova da fizički budu ovdje. Redovno su se navodile šihterice. Mi nemamo radnika koji se vode na platnom spisku, a koji ne dolaze na posao, ili da se ne pojavljuju. Naši uslovi rada bili su specifični pa je možda neko imao iluziju da ima ljudi koji namjerno ne dolaze na posao. Ali svi oni su bili uvezani sa našim sistemom i radom", rekao je Vrhovac za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, iz Vlade RS je ranije saopšteno da je jednom radniku koji je zaposlen u Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, Vlada Srpske uručila otkaz, jer je utvrđeno da nije dolazio na posao, dok su ostali radnici sa kojima je raskinut radni odnos, bili zaposleni u javnim preduzećima.

"Radni odnos prekinut je sa zaposlenima u preduzećima 'Pošte Srpske', Rudnik i Termoelektrana 'Ugljevik', Rudnik i Termoelektrana 'Gacko', te "Elektro Bijeljina.  Riječ je i o radnicima preduzeća Hidroelektrane na Drini, 'Elektrokrajina' Banjaluka", naveli su iz Vlade Srpske i dodali:

"Do prekida radnih odnosa došlo je usljed povrede Zakona o radu Republike Srpske, te se mjere i radnje preduzimaju u skladu sa odredbama koje propisuje pomenuti zakon", rečeno je za "Nezavisne novine".

Kako saznajemo, iz Rudnika i Termoelektrane "Gacko" otpuštena su dva radnika.

"Otkaz je uručen dvojici zaposlenih, a protiv 20-tak se vodi disciplinski postupak", kazao je izvor "Nezavisnih novina" iz RiTE Gacko.

Podsjetimo, Zakon o radu nalaže da, ukoliko radnik tri dana ne opravda izostanak sa posla, na neki način mu po automatizmu prestaje radni odnos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije