Tržište

Nissan kupuje Renault?

Nissan kupuje Renault?
Foto: Ilustracija | Nissan kupuje Renault?

Japanska kompanija Nissan navodno je počela pregovore sa vladom Francuske u vezi sa kupovinom njenih 15 odsto akcija kompanije Renault.

Tim potezom bi se potpuno promijenila vlasnička struktura alijanse koju od 2016. čini i Mitsubishi, jer bi se prema ovoj ponudi vlada odrekla svog uticaja u Renaultu, a francuski proizvođač bi odustao od kontrole nad Nissanom, prenose neimenovani izvori.

Posao je daleko od sklapanja jer ovakve transakcije su pod posebnom lopom zbog politički osjetljivih pitanja, a za vladu Francuske je vrlo bitno da se ne stekne utisak od preuzimanju.

Ove spekulacije su demantovali i iz Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse i iz redova francuske vlasti. Iz alijanse tvrde da "istražuju mogućnosti dublje sinergije i povećanje operativnih konvergencija, ali da ne planiraju mijenjanje odnosa međusobnih udjela vlasništva".

Spekuliše se da je u opticaju čak i opcija da menadžment grupacije nadgleda holandska fondacija kao uvod u integraciju u globalnu automobilsku kompaniju sa bazom u Amsterdamu.

Renault-Nissan alijansa, podstaknuta unakrsnim dionicama, konstantno se bori sa planovima o potpunom spajanju još od osnivanja 1999. godine.

Međutim, u posljednje vrijeme francuska vlada ovo navodno forsira kako bi osigurala budućnost alijanse, koja je prošle godine bila najveći proizvođač automobila na svijetu.

Renault je vlasnik 43,4 odsto procenta Nissana, ali je 2015. pristao na ograničenu kontrolo svog većeg partnera.

S druge strane, Nissan je trenutno vlasnik 34% akcija Mitsubishija, koji je morao da prihvati finansijsku injekciju konkurenta nakon skandala sa lažiranjem rezultata emisije štetnih gasova, i 15% Renaulta.

Prema pravilima Tokijske berze, Renault bi izgubio svoje pravo glasa u kompaniji Nissan, ukoliko bi japanski proizvođač povećao svoj udio u Renaultu na više od 25%.

U međuvremenu, ukoliko bi vlada Francuske prodala dio ili sav udio u Renaultu, predsjednik Emanuel Makron bi se našao pod još većim udarom javnosti nego što se nalazi zbog predaje nacionalnih kompanija, poput proizvođača brzih vozova Alstoma, u strane ruke.

Osim gubitka uticaja, vlada Francuske je zabrinuta i zbog uticaja na tehnološke centre, industrijske poslove i poreske prihode zbog kombinacije sjedišta grupe na raznim lokacijama.

Da bi prihvatila ponudu, želi da sporazom uključi moguće ustupke i garancije Francuskoj kao što su zapošljavanje i investicije, članstvo u odboru i mogući veto na zloupotrebu prilikom donošenja strateških odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije