Tržište

Ništa od prelevmana na uvoz mesa

Ništa od prelevmana na uvoz mesa
Foto: N.N. | Ništa od prelevmana na uvoz mesa

SARAJEVO - Vijeće ministara BiH nije podržalo uvođenje prelevmana na svježe i rashlađeno juneće i svinjsko meso.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je juče nakon sjednice Vijeća ministara da mu je žao što ministri nisi podržali mjere, te da je ovo bio momenat da budu ravnopravni EU.

"Ova odluka je tretirana na najbolji način da se zadovolje mjere i budu onakve kakve su bile prije potpisivanja SSP-a. Ovo je bio dobar prijedlog, ali nije dobio podršku“, rekao je Košarac i dodaje da da je ova odluka pokrenuta s ciljem da se ona donese i  da se riješi na dobar način.

"Postoje inicijative i za privremene mjere od dvije godine, nek mesoprerađivači kupuju domaće u čemu je problem. Mislim da treba razgovarati sa EU i otvoriti ta pitanja na najbolji način. Zašto se ne pitamo zašto EU nije BiH dozvolila izvoz crvenog mesa iz BiH, zašto nije dozvolila izvoz konzumnih jaja. Zašto nam onemogućavaju da naši primarni proizvođači svoju robu prevezu kroz tržište EU. To nas neće umoriti nastavićemo tragati za rješenjem", kazao je Košarac i dodao da nije tačno da, ukoliko se uvedu prelevmani, da će doći do poskupljenja ovog mesa.

Ministri nisu postigli ni konačnu saglasnost o Nacrtu budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza u predloženom iznosu od 1,27 milijardi KM i 843 miliona KM vanjskog duga.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, kazao je da je bilo nekoliko primjedbi, te je da će na narednoj sedmici biti završen konačan tekst Nacrta budžeta institucija BiH. Bevanda je rekao da odgođeno i izjašnjenje o povećanju osnovice plaća zaposlenika u institucijama BiH

"I ovo izjašnjenje je odloženo za narednu sjednicu zajedno sa budžetom. Naš prijedlog je bio da osnovica bude 498 KM, a to nije povećanje nego vraćanje na stanje iz 2012. godine", rekao je Bevanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije