Tržište

Niži porez i blizina EU aduti za investitore

Niži porez i blizina EU aduti za investitore
Foto: N.N. | Niži porez i blizina EU aduti za investitore

ISTANBUL, SARAJEVO - Porez na dobit niži za 12 odsto te lakši transport proizvoda na tržište EU prednost je Bosne i Hercegovine u odnosu na Tursku, kojoj se BiH nudi za investiranje.

Podaci pokazuju kako Turci nisu ni među deset najvećih investitora u zemlji s uloženih 420 miliona maraka do kraja 2017. godine.

Turske kompanije već prisutne u BiH djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, sektoru proizvodnje auto-dijelova, proizvodnje hrane, namještaja, hemijske industrije, turizma, kao i tekstilne industrije.

Oni koji su uložili novac poručuju kako su procedure relativno komplikovane, ali ne više nego u svim drugim zemljama svijeta.

Muzafer Cilek, vlasnik kompanije "Cilek", najvećeg proizvođača dječjeg namještaja u Turskoj, a koji posluje u više od 90 zemalja, smatra da BiH nije ništa više komplikovana od drugih, samo treba raditi na transparentnosti i pristupu klijentima.

Slična iskustva imali su i Jusuf Dilaver, predsjednik Uprave Zirat banke u BiH, i Murat Unganer, suvlasnik projekta "Bjelašnica White Apartments".

Oni su istakli kako su zadovoljni poslovnim rezultatima u BiH, te da turskih investicija treba da bude više u narednom periodu.

Šekib Avdagić, predsjednik Privredne komore Istanbula, jedne od najvećih na svijetu, a koja okuplja oko 450.000 privrednika, smatra da postoje svi preduslovi da Turska bude među pet najvećin investitora u BiH, pogotovo ako se uzmu u obzir politički i kulturni odnosi dvije zemlje.

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH, Generalni konzulat BiH u Istanbulu te Privredna komora Federacije BiH u saradnji s Privrednom komorom Istanbula organizovali su u ponedjeljak "Bosnia and Herzegovina Investment Day" s ciljem promocije i privlačenja novih investicija.

Nakon plenarnog dijela održani su B2B sastanci kompanija iz Bosne i Hercegovine i Turske u vezi s trgovinom i investicijama. Turske kompanije su pokazale interes za projekte iz BiH i dogovorene su prve posjete zemlji.

"Cilj je bio da se na pravi način predstave profitabilne prilike i mogućnosti BiH za istanbulske kompanije koje imaju ozbiljne namjere za širenje svog poslovanja izvan Turske", saopšteno je iz FIPA.

Dodaju kako su s partnerskim institucijama nekoliko mjeseci radili na pripremi događaja, adekvatne agende i selektovanju investicionih projekata i kompanija.

Predstavnici Ministarstva trgovine Turske obećali su pomoć i stimulanse turskim investitorima koji žele ulagati u BiH, što će, kako ocjenjuju, doprinijeti povećanju turskih investicija u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije