SP Qatar 2022.

Tržište

Nizozemska ograničava cijenu struje za domaćinstva

Nizozemska ograničava cijenu struje za domaćinstva
Foto: Ilustracija | Nizozemska ograničava cijenu struje za domaćinstva
Srna

Nizozemska administracija danas je objavila detalje planiranog ograničenja cijena energije za domaćinstava, zajedno sa sistemom subvencija s ciljem smanjenja problema za manja i srednja preduzeća koja koriste prekomjerne količine struje.

Nizozemska administracija saopštila je da će ograničenje za cijenu energije za potrošače krenuti u januaru i ograničiće struju na maksimalnih 0,40 evra za kilovat-čas, dok će maksimalna cijena gasa biti 1,45 evra za metar kubni.

Domaćinstva će i dalje morati da mjesečno plaćaju tržišne cijene za potrošeni gas i struju koju koriste mjesečno, ukoliko je to više od 1.200 metara kubnih ili 2.900 kilovat-časova.

U saopštenju se ističe da bi ograničenje trebalo da porodicama u narednoj godini u prosijeku sačuva oko 2.500 evra.

"Kako bi pomogli porodicama pogođenim povećanjem troškova života, sva domaćinstva će dobiti popust od 190 evra na računima za struju tokom novembra i decembra", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, vlasti su objavile da ustanovljavaju program za nadoknadu većih troškova za energiju za manja i srednja preduzeća što će biti zasnovano na njihovom utrošku struje i obrtu sredstava.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije