Tržište

Njemačka mora biti spremna ako Rusija obustavi isporuku gasa

Njemačka mora biti spremna ako Rusija obustavi isporuku gasa
Foto: Ilustracija | Njemačka mora biti spremna ako Rusija obustavi isporuku gasa

BERLIN - Njemačka mora biti spremna u slučaju da Rusija nastavi da smanjuje ili obustavi protok gasa kroz gasovod Sjeverni tok 1, izjavio je danas njemački ministar ekonomije Robert Habek.

Odluka Moskve da dodatno smanji ili obustavi isporuke prirodnog gasa odgovarala bi dosadašnjem obrascu njenog djelovanja koji ima za cilj da destabilizuje Evropu, naveo je Habek, prenosi Rojters.

„Obrazac po kom djeluje Moskva ukazuje na to da je moguće da će doći do ovakvog scenarija. Iz ruske perspektive ovo bi mogao biti racionalni potez - zadržati visoke cijene u Nemačkoj, pogotovo goriva, i uništiti jedinstvo i solidarnost u zemlji. Svako ko je pri zdravoj pameti zna da je ovakav razvoj događaja moguć“, izjavio je Habek za nedeljne novine Cajt, prenosi Rojters.

Njemačka je prošlog mjeseca prešla na drugu fazu trostepenog plana za vanredne situacije nakon što je Rusija smanjila isporuke gasovodom Sjeverni tok 1.

Sljedeći korak bio bi limitiranje potrošnje goriva.

Planirano je da gasovod Sjeverni tok 1, koji Evropu snabdijeva gasom iz Rusije, bude zatvoren radi godišnjeg održavanja između 11. i 21. jula ove godine, prenosi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije